Hlavní navigace

100Gb datovou linku zprovoznily v Česku T-Mobile a Alcatel-Lucent – zrychlit má hlavně 3G síť

26. 9. 2011

Sdílet

Operátor je tak podle svých slov jako první společnost v České republice připraven poskytovat jednotlivé služby propojující datová centra nebo mezinárodní tranzitní provoz v takových rychlostech. Nová technologie, která je určena nejen pro firemní zákazníky, ale zejména jako páteřní infrastruktura pro 3G síť, tak pomůže i nadále nabízet zákazníkům tu nejrychlejší mobilní síť v České republice.

T-Mobile zprovoznil na své páteřní optické infrastruktuře služby 100Gb/s mezi Prahou a několika krajskými městy. Tato optická síť využívá technologii optického směrování a vlnového multiplexu (DWDM, dense wavelength division multiplexing) společnosti Alcatel-Lucent, která je vybavená novou generací optických prvků z dílny Bellových laboratoří a dokáže na těchto trasách dlouhých přes  600 km přenést 100Gb službu bez nutnosti regenerace optického signálu po celé trase.

Technologie Alcatel-Lucent 1626 Light Manager, která je díky vylepšení o fotonickou platformu 1 830 Photonic Service Switch (PSS) kompatibilní se sítěmi příští generace umožňujícími přenášet data o rychlosti 100Gb/s, je krokem k plně optické síti, přináší lepší výkon a současně snižuje náklady na její provoz.

David Grundel, generální ředitel společnosti Alcatel-Lucent Czech, vyzdvihl pozici společnosti jako světového lídra v optických komunikacích: „Nové typy cloudových služeb a zejména video ve vysokém rozlišení vede meziročně k 35% růstu objemu přenášených dat. Tento trend nás nutí k neustálým technologickým inovacím, mezi které bezesporu patří  100Gb technologie.  Díky nasazení této naší technologie je společnost T-Mobile Czech Republic již dnes připravena odpovědět na nové trendy a je schopna přenášet provoz o rychlosti téměř 10 Tb/s, což je pro představu 300 klasických DVD filmů za 1 sekundu.“

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?