Hlavní navigace

Anonymous prý plánují útok na Facebook

10. 8. 2011

Sdílet

Alespoň tato informace oběhla v posledních hodinách svět, sami zástupci skupiny Anonymous jí dementují a je navíc nepravděpodobné, že pokud by skutečně k útoku mělo dojít 5. listopadu 2011, nechali by Facebook se s důkladným předstihem na tuto událost připravit.

Martin Meduna, bezpečnostní konzultant společnosti Symantec, k tomu ovšem říká, že jsme nepochybně svědky další bitvy v dnes již otevřené kyberválce, kde je velké množství válečníků, žoldáků i teroristů a každý bojuje za svůj vlastní prospěch nebo za svoji ideologii. Dle nejnovějšího vyjádření se zdá, že skupina Anonymous se pravděpodobně pokusí o masivní DDoS útok. Otázkou ovšem je, zda-li je to reálně proveditelné. Facebook běží na obrovském výpočetním výkonu a případný útok tohoto typu pravděpodobně dokáže „vykrýt“. V dnešní době je třeba možné elasticky dokupovat výkon u cloudových poskytovatelů. Anonymous by tak museli postavit obrovský a dobře distribuovaný útok.

Na celé věci je podle Meduny nejzajímavější, že je útok předem oznámen. Může se tak jednat o psychologický tah, který může znervóznit Facebook a zároveň vyvolat zájem většího počtu uživatelů, kteří budou chtít vědět, zda-li Facebook funguje v tomto datu a tak přispět k zatížení systémů Facebooku. Vzhledem k tomu, že Anonymous má za sebou celou řadu útoků, bude jejich vyjádření bráno s přiměřenou vážností. Toto oznámení jen potvrzuje nové techniky kyberzločinců, kteří k technologickým útokům přidávávají psychologické techniky boje. V blízké budoucnosti se celá řada konfliktů přesune do oblasti virtuálního světa. Bude to jistě v mnoha případech daleko účinnější než exploze bomb nebo příjezd tanků.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?