Hlavní navigace

Applu hrozí pokuta v řádu miliard eur od Evropské komise

1. 10. 2014

Sdílet

Komise tento týden vydala jedenadvacetistránkový dokument, v němž je podrobně vysvětleno její rozhodnutí z července tohoto roku, kterým formálně započala s vyšetřováním Apple. Komise se v dokumentu zabývá především dvěma rozhodnutími irské vlády ve prospěch Apple vydanými v letech 1991 a 2007, jež se týkají rozdělení a přesunů zisku mezi dvěma dceřinými firmami Apple v Irsku: Apple Operations Europe (AOE) a Apple Sales International (ASI).

Podle Komise se irská vláda dopustila nedovolené státní podpory, jež je v rozporu s unijním právem a jak podotkl komisař Joaquin Almunia, „po příjemci nezákonných podpor může být v konečném důsledku požadováno jejich navrácení v plné výši.“ Podle neoficiálních informací by tak Apple mohl vracet až miliardy euro. Komisaři se zabývají především cenami za zboží či služby, které prodávala jedna dceřiná společnost Apple druhé (jde o praktiku známou jako transfer pricing).

Jak píše Komise ve svém dokumentu, velké společnosti jako Apple pravidelně platí daně v zemích s různými daňovými sazbami. Jejich snahou je pak přesunout v rámci celé korporační struktury co možná nejvíce zisku do země s nízkou daňovou sazbou.

„Komise zjistila u AEO a ASI několik nesrovnalostí při aplikaci metody transfer pricing,“ stojí dále v dokumentu. Apple však i nadále tvrdí, že o nedovolené podpoře v rozporu s unijním právem nemůže být řeč. „Jednáme v Irsku souladu s těmi samými daňovými zákony, jako nespočet jiných firem.“

„Irsko je pevně přesvěčeno o tom, že nedošlo k porušení pravidel o nedovolených státních podporách a zaslalo již v srpnu své formální vyjádření Komisi,“ uvedla irská vláda ve svém prohlášení.

„K Applu nebylo přistupováno jinak, než k jiným společnostem a tato americká společnost platí daně zcela v souladu s platnými zákony.“

 Komise v následujících měsících zveřejní své konečné rozhodnutí ve věci v oficiálním Věstníku EU, přičemž třetí osoby následně budou mít měsíc na podání připomínek. 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?