Hlavní navigace

AVG: Škodlivé virální kampaně na Facebooku rostou závratným tempem

20. 4. 2011

Sdílet

Trend prvního čtvrtletí roku 2011 ukazuje, že došlo k prudkému nárůstu celkového počtu celosvětových útoků. Nejpozoruhodnější vývoj zaznamenalo obrovské zvýšení škodlivých kampaní, které využívají virální povahu uživatelů Facebooku. Zde vzrostl počet v posledních 12 měsících trojnásobně.

Další oblast, která budí velké znepokojení, je prudký vzestup tzv. blackhole toolkitů, které jsou využívány zločinci ke koordinaci útoků. Během jednoho týdne v únoru 2011, útoky typu blackhole skočily z pár set denně na více než 800 000 za jeden den. Tato aktivita, spolu s rostoucím malware na platformě Android, značí zvýšenou profesionalitu ve struktuře a činnosti organizovaných zločinců, kteří za útoky stojí.  

Spojené státy jsou stále rozhodujícím zdrojem spamu kvůli angličtině, hlavnímu jazyku používaného ve spamových zprávách. Nicméně s brazilským ISP, což je nejpoužívanější poskytovatel internetu, a portugalštinou jako druhým jazykem, je Brazílie jasným uchazečem o prvenství.

Chytré telefony se stále více podobají počítačům, a proto došlo v prvním čtvrtletí roku 2011 k výraznému zvýšení rizik pro uživatele smartphonů a zejména uživatelů platformy Android. AVG v této souvislosti informovalo, že zablokovalo v průměru 100 000 spamových a phishingových textových zpráv denně.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?