Hlavní navigace

BSA pořádá další nátlakovou akci

25. 11. 2016

Sdílet

V těchto dnech dostává poštou více než 10 tisíc malých a středních firem varování před nákupem padělků počítačových programů, které jsou podvodně nabízeny jako originální software.

Kontrolní nákupy BSA a jejích členů totiž údajně prokazují, že až 80 procent softwaru nabízeného k prodeji pokoutně prostřednictvím internetu — zejména prostřednictvím internetových aukcí, P2P sítí a úložišť — nemá řádnou licenci anebo jde přímo o padělky.

Podle letošní analýzy BSA se v Česku užívá 33 % nelicencovaného softwaru. Výrobci softwaru tím přicházejí ročně o tržby v hodnotě 3,6 miliardy korun.

Software bez platné licence a padělky a představují zhruba 45 % z celkového objemu nelegálního softwaru nalezeného ve firmách.

Nejčastější formou pirátství ve firmách je podle tuzemské statistiky BSA instalace více kopií softwaru, než povoluje licence (55 %) či instalace softwaru bez ověřitelné licence (30 %). Zmiňované padělky (15 %) sice statistice nedominují, nicméně počet těchto případů rapidně roste.

Nejčastěji se pirátsky užívá kancelářský software a operační systémy, grafické a návrhářské programy, CAD aplikace či utility, například antivirové systémy.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?