Hlavní navigace

Byla vydána nové verze OpenSUSE 12.3

16. 3. 2013

Sdílet

Systém zahrnuje mnoho novinek, které se objevily od vydání verze předchozí. Podporována je i stále kontroverzní technologie zabezpečeného UEFI, které prosazuje Microsoft. Systém UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), který nahrazuje stařičký BIOS, byl vytvořen s cílem zabránit neoprávněným manipulacím se spouštěcím sektorem disku. Ale ve skutečnosti to vede k tomu, že systémy jako Linux nemohou svá data zapisovat do spouštěcího sektoru disku. Nyní téměř ve všech velkých distribucí se naučili obejít toto omezení, aby fungovala společně s Windows 8.

Nová verze systému získá podporu desktopového prostředí E17 (Enlightenment), do které byly zahrnuty i správci oken Sawfish a Awesome. Další novinkou je databázová platforma PostgreSQL s nativní podporou JSON (JavaScript Object Notation). Na poli databází ovšem došlo k jedné mnohem zásadnější změně – ze standardní sestavy zmizela MySQL, kterou nahradila MariaDB. Ve verzi 12.3 přibyla podpora cloudové platformy OpenStack Folsom.

Pokud jde o standardní komponenty, jádro je ve verzi 3.7.9, správce oken Gnome ve verzi 3.6.3, prohlížeč Firefox 19, poštovní klient Thunderbird 17.0.3, emulátor Wine 1.5.23 a nástroj PulseAudio má verzi 3.0.

Další verze této distribuce s číslem 13.1 je naplánována za půl roku, tedy na letošní listopad.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?