Hlavní navigace

České Radiokomunikace s RWE zprovoznily dálkové měření a sběr dat

20. 10. 2015

Sdílet

Ve spolupráci s firmami  RWE GasNet a Softlink připravily ČRa na základě jarního testování řešení založené na technologii LoRa (Long Range) a spustily ho ve vybraných lokalitách. 

Pilotní síť snímá pomocí senzorů na infrastruktuře plynovodů RWE data pulsními čidly, pak je odesílá radiovou sítí do cloudu ČRa. Tam dochází ke zpracování dat a jejich odesílání koncovým uživatelům. Pilotní provoz probíhá v Praze a ve středních a západních Čechách.

Testy podle provozovatele prokázaly u technologie LoRa vysoký dosah, nízkou spotřebu energie a nízké provozní náklady. Prokázaly také dobrý dosah signálu jak ve venkovním pokrytí, tak uvnitř objektů, což je klíčovým parametrem pro smart metering.

Systém internetu věcí spočívá ve využití speciálního datového protokolu umožňujícího efektivní a bezpečnou obousměrnou komunikaci čidel a senzorů pro nejrůznější použití.

„Ve výsledcích LoRa výrazně předčí veškeré alternativní dostupné technologie, čímž se otevírá široké pole využití pro chytrou domácnost, chytré město, chytré měření, chytrou výrobu, apod.,“ říká  Petr Sichrovský, obchodní ředitel ČRa.

Do konce roku 2015 by měla být ověřena kompletní připravenost pro komerční spuštění služby. České Radiokomunikace budou podle svých slov hledat další partnery pro spolupráci na rozvoj této sítě.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?