Hlavní navigace

Cílené útoky zasáhly 13 % českých firem

3. 7. 2014

Sdílet


Oproti předchozímu období to znamená nárůst o dva procentní body. V porovnání se světem je na tom Česko o jeden procentní bod hůře. Vyplývá to z červnového průzkumu společnosti Kaspersky Lab a B2B International, kterého se zúčastnilo na čtyři tisíce IT manažerů z firem ve 27 zemích, včetně České republiky.

Celosvětová čísla průzkumu ukázala, že nejoblíbenějšími oběťmi cílených útoků jsou společnosti ve vládním a obranném sektoru. V posledních 12 měsících jim čelilo 18 % dotázaných organizací v tomto odvětví. Dalšími v pořadí byly sektory telekomunikací – 17 %, finanční služby a doprava a logistika, obojí shodně s 16 %.

Blíže nespecifikovaným útokům malwaru v Česku jim ve sledovaném období čelilo 71 % dotázaných firem, což je podstatně více, než je celosvětový průměr (51 %). 

Cílený útok se typicky skládá z několika škodlivých částí, které pracují zároveň tak, aby obešly bezpečnostní opatření napadené organizace. Mohou implementovat unikátní modifikace běžného malwaru nebo zneužít konkrétní zranitelnosti existující v prostředí firmy.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality