Hlavní navigace

Fúze herních obchodů

29. 7. 2015

Sdílet

Oba prodejci patří mezi matadory prodeje počítačových a konzolových her na českém trhu, který již od roku 2001 obě firmy pomáhaly utvářet. Jejich spojením vznikne s převahou druhý nejsilnější hráč na trhu s celkovými ročními tržbami 140 milionů korun. Firma Expres Stores, která provozuje Gameexpres.cz, se tímto spojením stává součástí a majetkem Xzone, výměnou za podíly ve společné firmě. 

„Herní trh a to nejen v Česku nebo na Slovensku zažívá období plné změn a již nějakou dobu je všem více méně jasné, že pokud chceme dostát vysokým nároků zákazníků a udržet se na rychle měnícím se trhu, kterým herní byznys bezesporu je a vždy byl, máme šanci jen jako velká a silná firma. Současný stav, kdy na relativně malém českém trhu působí cca 40 specializovaných prodejců, je dlouhodobě neudržitelný a výrazně to sráží kvalitu poskytovaných služeb. Dá se tedy očekávat, že podobná fúze, jako ta naše, nebude poslední. Fúzí se navíc Xzone dostává na slovenský trh, kde Expres Store úspěšně působí déle než 10 let, za kterých si vybudoval silnou základnu věrných zákazníků,“ říká zakladatel a spolumajitel Xzone Martina Schovance.

Xzone a Expres Stores jsou ryze české rodinné firmy, ale tímto podobnost nekončí. Obě firmy začaly prodávat hry na internetu již v roce 2001. Později Xzone začal zakládat i kamenné prodejny, kterých má nyní pět (Praha, Brno, Ostrava, Hradec Králové a Louny).

Expres Stores zase expandoval na Slovensko, kde patří mezi hlavní prodejce her na trhu. Přesto u obou firem zůstává stěžejní prodej her přes eshop v ČR, kde se dlouhou dobu střídaly na pozici dvojky a trojky dle obratu či prodaných her. Vlastnická struktura společnosti Xzone je po fůzi takováto: Martin Schovanec s 30 %, Jan Pospíšil s 20 %, Jan Hanuš s 20 %, Bohuslav Schovanec s 15 % a Ladislav Hadač s 15 % společnosti.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality