Hlavní navigace

Google dostal pokutu za bránění ve vyšetřování

17. 4. 2012

Sdílet

Komise řešila dva roky starý případ, kdy vozidla snímající fotografie pro službu Street View současně v rámci experimentálního projektu shromažďovala data z nechráněných bezdrátových sítí.

Komisi došla trpělivost, protože Google „úmyslně nespolupracoval a zdržoval“ při vyšetřování důvodů vedoucích ke sběru soukromých dat a zjišťování dalšího použití získaných údajů. Google pouze prohlásil, že se „hluboce omlouvá za neúmyslný sběr dat – včetně osobních údajů, jako jsou e-mailové zprávy nebo hesla k různým účtům – z nešifrovaných sítí.“

Komisi toto prohlášení zpočátku stačilo, později však dospěla k závěru, že Google opakovaně nereagoval na její žádosti o poskytnutí informací. Přesto nakonec usoudila, že tento sběr údajů nebyl nezákonný, protože šlo o nešifrovaná data.

I když komise nakonec rozhodla v souladu s duchem amerických zákonů, otazníky kolem celé akce stále zůstávají. Pokud Google dodnes nevysvětlil, k čemu zmíněná data shromažďoval, pravděpodobně s nimi nějaký záměr měl. Udělená pokuta je s ohledem na tržní hodnotu společnosti směšně nízká a postrádá jakýkoli nápravný smysl. Pokud ji tedy nebudou muset uhradit z vlastní kapsy oni nejmenovaní provinilci z řad zaměstnanců Googlu.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?