Hlavní navigace

Každá třetí česká firma ve své IT strategii počítá s cloudy nebo je již dokonce využívá

24. 6. 2011

Sdílet

Každá pátá dotázaná firma přitom zavedení takových služeb v nejbližší době plánuje. Z výzkumu rovněž vyplynulo, že 58 procent respondentů se domnívá, že se do tří let bude minimálně čtvrtina dat a aplikací v jejich firmě ukládat či používat v privátním cloudu.

Respondenti jsou přesvědčeni také o budoucím používání veřejného cloudu. Celkem 26 procent z nich uvedlo, že předpokládají, že do tří let bude jejich firma minimálně jednu čtvrtinu dat a aplikací ukládat či používat právě v něm.

Průzkum se zaměřil i na datová centra. Podle 70 procent respondentů se zvýší úloha sítí v datovém centru ve firmách především proto, že mohu sjednocovat servery, úložiště a virtualizaci zdrojů a lépe spravovat zdroje a bezpečnost.

Mezi nejdůležitější obchodní trendy, které se dotýkají datových center, patří virtualizace (49 procent), nutnost snižovat náklady (49 procent), nárůst počtu aplikací a objemu dat (44 procent), bezpečnost řízení rizik (38 procent), práce na dálku a mobilita zaměstnanců (25 procent) či cloud computing (19 procent).

Na otázku, co v současné době nejvíce řeší v oblasti datových center, odpovědělo nejvíce (29 procent) dotázaných energetickou náročnost. Shodně po 25 procentech označili výkon a fyzický prostor. (Respondenti mohli vybrat více možností odpovědi.)

Mezi hlavní faktory, které podporují dynamický rozvoj datových center, patří stále častěji využívaná práce na dálku, požadavek na mobilní přístup k datům či na důkladné zabezpečení informací. Nicméně tím hlavním, co efektivní využívání datových center umožňuje, je síť, která poskytne kvalitní, bezpečné a dostatečně kapacitní připojení odkudkoli a kdykoli.

Část průzkumu se věnovala také oblasti virtualizace  - podle něj dnes více než polovina českých organizací v současné době realizuje projekt zaměřený na virtualizaci. Jde nejčastěji o servery (54 procent), virtualizaci úložišť (18 procent), desktopu (14 procent) či síťové infrastruktury (14 procent). Dalších 17 procent podniků či institucí projekty zaměřené na virtualizaci v následujících měsících plánuje. Přínosy virtualizace vidí především v lepším využití existujících zdrojů (59 procent), v zjednodušeném řízení (37 procent) a snížení celkových nákladů na vlastnictví (TCO) (35 procent).

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?