Hlavní navigace

Liquid Net, vysokorychlostní připojení budoucnosti, představila Nokia Siemens Networks

20. 9. 2011

Sdílet

Tento nový přístup má rovněž za cíl výrazně zlepšit kvalitu vysokorychlostních služeb na celém světě.

Ohromující růst segmentu vysokorychlostního mobilního připojení znamená, že sítě musí být připraveny zvládnout datové přenosy větší než 1 GB na mobilního uživatele denně. Okamžitá poptávka  po datových přenosech je také značně nepředvídatelná. V různou dobu se přesouvá mezi různými lokalitami, podle toho, jak lidé používají vysokorychlostní připojení doma, v práci a na cestách.

Při využívání vysokorychlostního připojení také mohou nastat prudké změny. Například když je uvolněn nový software pro mobilní zařízení, když jsou vydány aktualizace oblíbených aplikací, nebo představeny nové, netradiční služby. Takové změny nedávají operátorům žádný čas na přípravu mobilní sítě.

„Kapacita v dnešních konvenčních sítích je zpravidla na několika místech pevně stanovena: na jednotlivých základnových stanicích, v částech páteřní sítě určených pro hlasové a datové služby, nebo v optických a IP sítích”, řekl Marc Rouanne, vedoucí oddělení Network Systems společnosti Nokia Siemens Networks. „Tato místa jsou potenciálními body přetížení, jež mohou uživateli omezit vysokorychlostní službu, kterou dotyčný chce v konkrétní okamžik využít.

Kolísavá a nepředvídatelná poptávka po datových přenosech v jedné části sítě znamená, že jinde může obrovská datová kapacita přebývat. Tato nevyváženost vede k nehospodárnému využívání stávajících investic. Například v konvenční páteřní síti může být nevyužito až 50 % kapacity.

Oproti tomu nová technologie Liquid Net shromažďuje kapacitu sítě do rezervoáru prostředků, které lze plynule přesouvat a tím poskytovat skokový nárůst poptávku všude tam, kde lidé používají širokopásmové připojení.“

Liquid Net uvolňuje nevyužitou kapacitu a okamžitě ji přiděluje kdykoli a kdekoli v celé síti, kde je potřebná. Při poskytování služeb a obsahu využívá automatizovanou a adaptivní optimalizaci vysokorychlostních přenosů a v každém okamžiku má přehled o provozním stavu sítě a využívaných službách, tak, aby zákazníci byli maximálně spokojeni. Technologie navíc směruje datový provoz mezi lokalitami operátora v přenosové síti nejsnazší cestou a nejnižších nákladů.

Liquid Net je založena na architektuře Liquid Radio společnosti Nokia Siemens Networks. Rozšiřuje síť o funkce Liquid Core a Liquid Transport, které lze implementovat buď samostatně v prostředí s více dodavateli, nebo koordinovaně v celé síti operátora.

„Zatímco technologie Liquid Radio podporuje růst kapacity a flexibilitu v rádiové přístupové síti (RAN), technologie Liquid Net inteligentně rozšiřuje tuto myšlenku dále do transportních a páteřních sítí a umožňuje nejen optimalizaci uživatelského provozu, ale i kapitálových nákladů,“ řekl Peter Jarich, ředitel služeb pro infrastrukturu poskytovatelů služeb ve společnosti Current Analysis.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?