Hlavní navigace

Microsoft rozšířil Windows o podporu formátu RAW

1. 8. 2011

Sdílet

Doplněk pro nativní práci s formátem RAW, který ukládá dat v co nejméně zpracované (doslova „surové“) podobě, je ovšem k dispozici jen pro novější Windows 7 a Vistu, uživatelé nejrozšířenějších „xpéček“ mají opět smůlu, podobně jako s řadou dalších produktů Microsoftu z poslední doby (uveďme zejména Internet Explorer 9). A to i přesto, že podpora Windows XP má oficiálně trvat ještě další tři roky. K prohlížení mohou uživatelé novějších OS Windows využít buď přímo Průzkumník systému Windows, nebo aplikaci Windows Live Fotogalerie, která je součástí bezplatného balíčku Windows Live Essentials 2011. Do teď bylo potřeba na prohlížení souborů RAW ve Windows využívat externí program či kodek od třetí strany.

V současné době umožňuje Camera Codec Pack od Microsoftu otevřít obrázky ve formátu RAW pořízené více než 120 typy digitálních zrcadlovek. Soubory mohou s využitím bezplatné aplikace Windows Live Fotogalerie po otevření rovněž uložit v jiném formátu (např. JPEG) a následně je upravovat.

“Profesionální fotografové, kteří pořizují snímky ve formátu RAW kvůli jejich editačním možnostem, budou zřejmě nadále používat speciální grafický software. Náš nový doplněk však ocení běžní domácí uživatelé a fotografičtí nadšenci, kteří díky němu mohou své soubory RAW jednoduše spravovat, prohlížet či sdílet přímo v prostředí Windows a v případě potřeby je i upravovat,“ říká Lukáš Křovák, manažer divize Windows Client ve společnosti Microsoft.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?