Hlavní navigace

Microsoft rozšiřuje možnosti pro získání legálního softwaru zdarma

28. 7. 2011

Sdílet

V rámci těchto programů již bylo obdarováno celkem 146 českých neziskových organizací softwarem v tržní hodnotě více než 60 milionů Kč. Grantový program Microsoftu CyberGrants běží již od roku 1998, program TechSoup Česká republika byl zahájen v prosinci 2010 ve spolupráci s Nadací VIA a Nadací Charty 77. Díky změnám v pravidlech dárcovských programů bude pro neziskové organizace ještě snazší získat softwarové produkty Microsoftu zdarma, případně za nižší ceny.

První novinkou je navýšení počtu softwarových produktů, o které mohou zástupci neziskových organizací zažádat. Místo dosavadních šesti nabízí nyní Microsoft deset produktů, mezi které patří mimo jiné Microsoft Windows 7, Microsoft Office 2010, Microsoft SharePoint 2010 a další. Rozšířena byla i základna žadatelů. Nově se teď mohou o softwarové granty hlásit další tři kategorie neziskových organizací: výzkumné medicínské organizace, soukromé nadace a organizace zaměřené na rekreaci a amatérské sportování.

V rámci dárcovských programů začal Microsoft také bezplatně nabízet speciální legalizační licenci systému Windows, Get Genuine Kit. Ta organizacím, které si nejsou jisté legálností svého operačního systému, umožní systém zlegalizovat a zpřístupní jim tak pravidelné aktualizace a lepší zabezpečení. Čtvrtou novinkou je možnost žádat o softwarový dar v rámci programu TechSoup kdykoliv. Odpadá tak dříve platné omezení, kdy nezisková organizace mohla o softwarový dar žádat pouze jednou ročně. S programem TechSoup souvisí i pátá výhoda. Neziskové organizace, které získávají softwarové granty prostřednictvím tohoto programu, se nyní mohou přihlásit na webovou stránku Microsoft Donations Center a přes internet sledovat stav a historii svých žádostí.

Program TechSoup podle zástupců Microsoftu zaznamenal v České republice velký nárůst zájmu ze strany neziskových organizací. Od jeho spuštění v prosinci 2010 do konce letošního června je v databázi registrováno již celkem 293 neziskových organizací (234 z nich splňuje kritéria oprávněnosti společnosti Microsoft) a bylo vyřízeno celkem  131 objednávek, díky nimž do neziskových organizací putovalo již více než1 800 softwarových licencí v celkové hodnotě více než 16 milionů korun.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?