Hlavní navigace

Nebezpečený botnet Dorkbot svou hru právě dohrál

4. 12. 2015

Sdílet

Operace, při níž spolupracovaly bezpečnostní orgány po celém světě, narušila infrastrukturu Dorkbotu, včetně řídících serverů ve 190 zemích světa. A co více, velká mezinárodní akce vedla k zabavení domén, čímž narušila schopnost operátorů botnetu zneužívat počítače svých obětí.

Koalicí, která k jeho zneškodnění vedla, tvořily Microsoft, Eset nebo CERT Polska a také organizace jako Europol, FBI či Interpol.

„Chceme-li mít bezpečnější internet a chránit naše uživatele, musíme se podílet na úsilí, které vede k narušování takových aktivit. V případě Dorkbotu Eset sdílel technické analýzy a statistické informace o malwaru a došel k závěru, že určité domény a internetové adresy slouží k vedení a řízení serverů botnetu,“ uvedl Jean-Ian Boutin, výzkumník malwaru v Esetu.

Dorkbot je etablovaným botnetem založeným na škodlivém softwaru Win32/Dorkbot, který je distribuován prostřednictvím různých kanálů, jako jsou sociální sítě, spam, paměťová média či Exploit kity.

Jakmile se nainstaluje do počítače, pokouší se narušit normální fungování bezpečnostního softwaru tím, že blokuje přístup k jeho aktualizacím a následně se připojí k IRC serveru, od něhož přijímá další příkazy.

Kromě toho, že se snaží získat hesla k populárním službám jako je Facebook a Twitter, Dorkbot brzy poté, co získá kontrolu nad daným systémem, instaluje kód jedné z mnoha dalších rodin malwaru. Velmi často jde o Win32/Kasidet, malware používaný k provádění DDoS útoků a známý také pod názvem Neutrino bot, a Win32/Lethic nebo též Spambor.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?