Hlavní navigace

Nokia propustí 4000 lidí a přesune výrobu do Asie

9. 2. 2012

Sdílet

Nokia Lumia 800Nokia se rozhodla inspirovat například u společnosti Apple, jejíž iPhony jsou z převážné míry vyráběny v Koreji a sestavovány v Číně. Finskému mobilnímu gigantu nepomohly ani výrobní závody v Mexiku a zemích bývalé RVHP, které zjevně Číně konkurovat nemohou.


Nokia hodlá do konce tohoto roku výrazně omezit počty zaměstnanců ve svých závodech v Maďarsku, Mexiku a Finsku. Na podzim loňského roku již uzavřela svůj závod v Rumunsku, protože tamní pracovní síla byla dražší než korejská a čínská a navíc se evropský závod nacházel příliš daleko od asijských subdodavatelů. Evropští a mexičtí zaměstnanci, kteří prozatím vlnu propouštění přečkají, se místo výroby přístrojů budou zaměřovat na jejich úpravy.


Společnost se snaží co nejvíce navýšit výrobu Lumií se systémem Windows Phone, protože poptávka po předchozích modelech s vlastním systémem Symbian klesá podstatně rychleji, než ve Finsku plánovali. Oproti tomu zájem o nové smartphony stoupá a Nokia jich nestíhá vyrábět dostatečné množství na to, aby poptávku po nich naplnila.


Nasnadě jsou i ekonomické důvody. Zisk společnosti stále klesá a jednou z cest ke zvratu tohoto trendu může být právě montáž telefonů v zemích s levnější pracovní sílou.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?