Hlavní navigace

Nový Nissan Qashqai: vylepšené technologie

12. 7. 2017

Sdílet

Výbava vozu je doplněna o inovativní technologie, zatímco původní technologie byly vylepšeny o nové bezpečnostní prvky. Do výbavy nového Nissanu Qashqai technologie autonomní jízdy ProPILOT.

Součástí základní výbavy se vůbec poprvé stal přijímač digitálního rádia (na většině trhů). Satelitní navigace NissanConnect s dotykovým displejem (u výbavy N-Connecta a výše jako standard, u výbavy Acenta volitelně) přichází s novým uživatelským rozhraním, které více připomíná počítačové aplikace. Verze modelu Qashqai, které mají ve výbavě systém NissanConnect, jsou navíc osazeny anténou ve tvaru žraločí ploutve. Tato anténa nabízí lepší příjem signálu a vůz s ní vypadá moderněji.

Kvůli lepšímu snímání zvuku při telefonování v režimu „hands-free“ se přestěhoval vestavěný mikrofon. Nyní je součástí jednotky se čtecí lampou.

Inteligentní mobilita Nissan je souhrnným názvem, který označuje pokročilé technologie, jimiž chce společnost změnit způsob řízení vozidel, způsob jejich pohonu a integrace do společnosti. 

Ve 4. čtvrtletí fiskálního roku 2017 Nissan vybaví model Qashqai technologií ProPILOT. Půjde o první fázi cesty, po které se automobilka ubírá k autonomní jízdě.

Systém ProPILOT bude ovládat směr jízdy, akceleraci a brzdění při jízdě v jednom dálničním pruhu za velmi hustého provozu a při velmi rychlé jízdě po dálnici.

Zakládá se na třech technologiích: asistent pro jízdu v jednom pruhu (LKA), inteligentní tempomat (ICC), autonomní jízda v dopravní zácpě (TJP). Systém ProPILOT bude u modelu Qashqai možné aktivovat tlačítkem na volantu. Systémové údaje se budou zobrazovat na sdruženém přístroji, mezi rychloměrem a otáčkoměrem.  

Qashqai je poprvé vybaven systémem upozornění na provoz za vozidlem. Tento systém snižuje riziko srážky v nízké rychlosti při couvání z parkovacího místa. Pokud se řidič pokusí zařadit zpátečku tehdy, když je zaznamenán příjezd dalšího vozidla do prostoru za vozem, systém spustí vizuální a zvukovou signalizaci.

Co se týká technologie inteligentního brzdění, je součástí výbavy modelu Qashqai už od roku 2014. Teď je však ještě rozšířena o funkci rozpoznávání chodců. Díky této inovativní technologii je možné zabránit srážce s chodcem, případně alespoň zmírnit její následky. Technologie funguje na principu součinnosti předního radaru a kamery.

Ke změnám došlo i u systému sledování mrtvého úhlu. Systém nyní místo údajů z kamery využívá údaje z radaru. Díky tomu může sledovat větší oblast a dokáže přesněji určit předměty, které se v ní nacházejí.

Součástí výbavy modelu Qashqai zůstává rozpoznávání dopravních značek, podpora bdělosti řidiče, inteligentní parkovací asistent, inteligentní panoramatický kamerový parkovací systém a upozornění na vybočení z jízdního pruhu. Kvůli optimální výkonnosti opatřili konstruktéři mnoho technologií vozu řídicími jednotkami nové generace.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?