Hlavní navigace

Nový vývojářský nástroj pro C++ snadno převede aplikace na 64bitové

11. 12. 2012

Sdílet

Novinka přináší mimo jiné nativní kompilátor se zcela novou architekturou, která je schopna kompilace pro různá operační prostředí a dovoluje tedy nativní vývoj pro stolní i mobilní zařízení s procesory Intel používající Windows 8 a Mac OS X z jediného zdrojového kódu v jazyce C++.

Již dříve byly oznámeny plány podpory mobilních zařízení s procesorem ARM provozujících systémy iOS a Android; jejich dostupnost je plánována na rok 2013.

Nový C++Builder XE3 též obsahuje plný 64bitový kompilátor a úpravy VCL pro existující zákazníky používající C++Builder.

Milióny aplikací pro Windows napsaných v C++Builderu tedy lze okamžitě převést na 64bitové varianty.

Podle Embarcadera většina dnešních významných komerčních klientských i serverových aplikací je napsána v C++ včetně Microsoft Word, Adobe Photoshop, Google Chrome, Firefox, Mac OS X, iOS, databáze Oracle, Microsoft SQL Server, MySQL a dalších.

 

Vlastnosti nového produktu podle výrobce:

  • Tvorba aplikací pro více zařízení z jediného zdrojového kódu: využitím nové architektury kompilátoru mohou nyní týmy vývojářů vytvářet nativní aplikace pro více zařízení, operačních systémů a konfigurací. Využití jediného zdrojového kódu významně spoří dobu vývoje a s tím spojené náklady.
  • Zrychlení vývoje využitím agilního C++: vývojáři mohou využít běžných rozšíření C++ od Embarcadera pro zrychlení vývoje a snížení požadavků na vývoj. Agilní techniky jako rychlá tvorba prototypů, programování s využitím komponent se zabudovanými vlastnostmi, metodami a událostmi a vizuální metody vývoje dokáží až 5x zrychlit vývoj oproti tradičním postupům.
  • Získání nové úrovně podpory norem a kompatibility jazyka C/C++: vývojáři mohou využít kompilátor kompatibilní s Clang 3.1 s nejnovějšími jazykovými vlastnostmi a knihovnami C++, stejně tak jako integrovat klasický zdrojový kód a přidržet se tak jak stávajících, tak nově vytvořených norem včetně C++11.
  • Získání rychlosti, výkonu a kapacity 64bitového kódu: nová 64bitová architektura kompilátoru C++ vytváří aplikace, které mohou využít více paměti a dat. Vývojáři mohou přímo pracovat s 64bitovým API, ovladači zařízení a systémovými službami. Tím získají možnost tvořit výkonnější, funkčně bohatší a rychlejší aplikace.
  • Tvorba vizuálně ohromujících aplikací: aplikace pro pracovní stanice je možno vytvářet ve stylu uživatelského rozhraní Microsoft Windows 8 i pro starší verze Windows (Windows XP, Windows Vista, Windows 7 a Windows 8). Podpora Mac OS X a nového displeje Retina dovolí vývojářům tvořit ty nejlépe vyhlížející aplikace pro Mac s výkonem nativního kódu a automatickou podporou displejů HiDPI.
Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?