Hlavní navigace

O IT rozhoduje stále častěji byznys – a role CIO tak rychle slábne

11. 3. 2013

Sdílet

Průzkum společnosti IDC „The CIO’s 2013 Agenda“ ukázal, že vliv obchodních manažerů na rozhodování o investicích do IT prudce vzrostl. Předpokládá se, že v roce 2013 budou o 58 % investic rozhodovat výhradně nebo částečně obchodní manažeři, podle IDC tento podíl vzroste do roku 2016 až na 80 %.

Z těchto výsledků vyplývá, že demokratizace strategického využívání technologií otřásá tradiční rolí CIO, kteří se nyní musí potýkat s  důsledky této transformace.

Průzkum dále ukázal, že 33 % nových projektů v tomto roce bude řízeno společně obchodním vedením a IT manažery. Role CIO bude z větší části zahrnovat aktivity, které se budou zabývat určováním technických požadavků (95,1 %), nastavováním bezpečnostních protokolů (91,8 %) a výběrem dodavatelů (90,2 %).

„Rostoucí vliv obchodních manažerů na investice do informačních technologií nutí k otázce, jaká část výdajů na IT se ocitá mimo zorné pole CIO,“ říká Jan Široký, regionální ředitel společnosti IDC pro střední a východní Evropu. „Podle vyjádření dotázaných CIO to je okolo 15 %, avšak skutečné číslo může být i vyšší vzhledem k nepřehlednosti takových výdajů."

Relativně jednoduché používání informačních technologií a současně jejich přímý vliv na podnikání umožňuje obchodním manažerům aktivně se podílet na zlepšování IT prostředí své společnosti a zvyšovat efektivitu obchodních procesů. Přijetí cloudových služeb obchodními manažery se však neomezuje jen na řešení SaaS (Software as a Service).

Zatímco generální ředitelé přijímají outsourcing a další poskytované služby dnes již běžně, ekonomické výhody cloudových služeb zaujaly i finanční ředitele a v ojedinělých, avšak zároveň významných případech dochází k přechodu na IaaS (Infrastructure as a Service).

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?