Hlavní navigace

Prediktivní antimalwarovou ochranu s podporou hlubokého učení má Sophos

5. 2. 2018

Sdílet

Dostupnost svého produktu Intercept X, který pro detekci malware využívá neuronové sítě s technologií hlubokého učení, oznámil Sophos.  Hluboké učení přináší masivně škálovatelnou detekci, která se učí na celém dostupném spektru hrozeb.

Díky svým schopnostem zpracovávat stovky miliónů vzorků může být technologie hlubokého učení – ve srovnání s tradičním strojovým učením – přesnější i rychlejší a také méně náchylnější na falešně pozitivní zjištění.

Úspěšnost tradičních modelů strojového učení velmi silně závisí na výběru atributů použitých pro tréning a tím se do celého systémů vnáší vliv lidského faktoru. Přidáváním nových dat navíc složitost těchto modelů neustále roste, systémy opírající se o gigabajty dat jsou těžkopádné a pomalé. Problémem je i velká míra falešně pozitivních zjištění, díky kterým musí administrátoři posuzovat, zda je daný software legitimní nebo jde o malware. A důsledkem tohoto jejich vytížení je nižší produktivita IT oddělení,“ vysvětluje Tony Palmer, analytik společnosti Enterprise Strategy Group (ESG).

Neuronová síť v Intercept X podle něj využívá technologii hlubokého učení, která je oproti tradičním modelům navržená tak, aby se učila na základě zkušeností a hledala vzájemné souvislosti mezi pozorovaným chováním a malware.

Tyto korelace podle Palmera umožňují dosahovat vysoké přesnosti jak v případě identifikace již existujícího, tak i dosud nezveřejněného (zero-day) malware. Významným přínosem je prý i snížení výskytu falešně pozitivních zjištění.

Součástí nové verze Intercept X jsou I inovace v oblasti boje proti ransomwarU i ochrany proti zneužívání zranitelností. Nechybí ani mechanismy pro aktivní boj s hackerskými pokusy, jako je například ochrana proti krádežím přihlašovacích údajů.

Jde o důležitá vylepšení, protože právě krádeže identit jsou stále častějším nástrojem, který kybernetičtí zločinci využívají pro průnik do chráněné informační architektury, ve které se pak mohou pochybovat jako zcela legitimní uživatelé. Nový Intercept X umí tato podezřelá chování odhalit a předejít možným důsledkům.

Intercept X lze nasadit prostřednictvím cloudové konzole Sophos Central, a to vedle jakékoli stávající softwarové ochrany koncových bodů – míru bezpečnosti tak lze zvýšit prakticky okamžitě. Při použití ve spojení s firewally Sophos XG přináší Intercept X NAVÍC výhody synchronizované ochrany, které ještě více posílí bezpečnost dané informační architektury.

Nové funkce a vlastnosti Intercept X jsou podle výrobce ty níže uvedené.  

Detekce malware pomocí strojového učení:

  • Hluboké učení umí odhalit známý i dosud neznámý malware i potenciálně nežádoucí aplikace ještě před jejich spuštěním, a to bez využívání identifikačních vzorů
  • Model si vystačí s méně než 20 MB a nevyžaduje časté aktualizace dat

 Aktivní opatření

  • Ochrana před krádeží přihlašovacích údajů – nový Intercept X zabraňuje zjišťování hesel a dalších přihlašovacích informací z paměti, registrů i úložišť a předchází tak mechanismům, které využívá například nástroj Mimikatz.
  • Zjišťování přítomnosti cizích programových částí propašovaných do jiných aplikacích, což je technika využívaná pro přetrvávající hrozby a vyhýbání se antivirovým kontrolám.
  • Ochrana před zneužitím APC (Application Procedure Calls), tedy před útoky typu AtomBombing a mechanismy šíření, které byly využité například u hrozeb WannaCry a NotPetya. Útočníci tato volání zneužili prostřednictvím exploitů EternalBlue a DoublePulsar a mohli tak škodlivý kód provést pomocí jiného procesu.

Nové a vylepšené techniky proti zneužívání zranitelností

  • Ochrana před migracemi škodlivých procesů, která detekuje vzdálené zneužívání dynamických knihoven, tedy techniky pro přesouvání mezi procesy běžícími na konkrétním systému.
  • Ochrana před zvyšováním oprávnění, která brání tomu, aby neprivilegované procesy získaly přístup k chráněným částem systému.

Pokročilejší omezování aplikací

  • Omezování aplikací na úrovni prohlížeče, které brání nežádoucímu spouštění příkazů PowerShell
  • Omezování HTA aplikací, které brání nežádoucímu chování stejně, jako by šlo o prohlížeč.
Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?