Hlavní navigace

Pro Průmysl 4.0 už vznikají tržiště s algoritmy inovací

22. 3. 2017

Sdílet

Průmysl 4.0 (Industry 4.0) se rozvíjí již více než pět let a přestože řada podniků již započala slibné projekty, to nejobtížnější bude v případě Průmyslu 4.0 vytvoření nových algoritmů, jež budou srdcem těchto projektů.

Podle analytiků Gartneru proto do roku 2020 začne přinejmenším 30 % projektů v oblasti Průmyslu 4.0 získávat své algoritmy z největších tržišť – v současné době se tak děje v méně než 5 % případů.

„Projekty Průmyslu 4.0 přinesou dvě zásadní výzvy. Tou první bude potřeba zvládnout ve světě propojených kyberneticko-fyzických systémů obrovský objem a rozličnost dat vytvářených v reálném čase. Zadruhé, aby bylo možné vytvářet novou přidanou hodnotu a skutečné inovace, budou třeba nové algoritmy. Právě proto budou algoritmy tepem Průmyslu 4.0,“  tvrdí Tomas Oestreich, šéf výzkumu Gartneru.

Podle něj jsou pro vývoj těchto algoritmů často třeba znalosti a dovednosti, které ve většině výrobních podniků chybí. Aby přesto zvládly přicházet s novinkami dostatečně rychle, obrátí se přinejmenším některé podniky na poskytovatele služeb a využijí také nová tržiště algoritmů.

Dodavatelé analytických řešení již začali vytvářet tržiště softwarových komponent jako jsou analytické algoritmy, aby uživatelům nabídli větší flexibilitu a možnost volby. Tato tržiště tak přinesou výhody tzv. ekonomie appek (mobilních a cloudových aplikací) do oblasti vývoje softwaru.

Zásadně sníží náklady na distribuci software a usnadní přístup k tisícům, nebo dokonce milionům existujících algoritmů.

Tržiště algoritmů tak nabídnou opakovaně použitelné algoritmy, s jejichž pomocí budou podniky a organizace moci urychlit vlastní vývoj a zvládnout změny, které přináší digitální byznys (resp. digitální transformace).

„Opakované využívání hotových algoritmů a jejich nasazení ve specifických případech může výrazně snížit čas potřebný na vývoj. Vzniknou tak knihovny rozšiřující možnosti interních vývojových týmů,“ říká Oestreich.

Firmy, které již započaly s projekty Průmyslu 4.0, také modernizují své ERP. Ty jsou napojovány mj. na infrastrukturu internetu věcí (IoT) zahrnující senzory a řídící prvky, middleware pro sběr a ukládání dat i aplikace a analytické nástroje pro rozhodování a automatické spouštění událostí.

Řada ERP řešení je podle Gartneru stará a nemůže zvládnout objem dat a transakcí, které je třeba zpracovat i díky rostoucí granularitě v obchodních transakcích.

Podle Gartneru provede renovaci jádra svého ERP systému do roku 2020 na 50 % společností a budou tak moci převést svou IoT infrastrukturu na standardizovanou platformu a zvýšit počet interakcí se zákazníky až o pětinu.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?