Hlavní navigace

Server s 256 dvoujádrovými Atomy představilo SeaMicro – prý překonává i Xeony

1. 3. 2011

Sdílet

Čipy Atom, vyznačující se především nízkou spotřebou, jsou obvykle používány v miniaturních výpočetních zařízeních jako netbooky. Jejich využití pro určité úlohy, jako jsou třeba webové  transakce, kdy se pracuje s malými objemy dat, jež musí být rychle zpracovány, se může podle výrobce jevit jako výhodné ve srovnání se serverovými procesory s vysokou spotřebou.

„Server SM10000-64 je proto určen do datových center s vysokým objemem internetových transakcí, jako je práce s e-maily, vyhledávání či práce se sociálními sítěmi,“ tvrdí Andrew Feldman, výkonný ředitel SeaMicro. „Novinka je vhodná i pro poskytovatele spravovaného hostingu či providery služeb cloud computingu.“
Podle něj dosahuje sada čipů Atom lepšího poměru výkonu na jeden watt než je tomu u procesorů Intel Xeon nebo AMD Opteron, jež jsou prý navrženy pro intenzivnější úlohy, jako jsou složité matematické operace nebo práce s databázemi. „Například internetové vyhledávací stroje nejsou schopny držet data na jednom místě – ale musí být distribuované – dochází k opouštění tzv. velkého hardwaru a přiklánění k malým jednotkám,“ dodává Feldman.

Zařízení je osazeno až 1 TB paměti  DDR3 RAM, až 64 harddisky nebo SSD a je vysoký vysoký 17,5 palce (10U). Výrobce prý už zahájil i testy s procesory ARM.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?