Hlavní navigace

Softwarový vývoj už brzy ovládnou cloudy, myslí si Gartner

26. 11. 2012

Sdílet

Výdaje podniků a institucí celosvětově na informační technologie porostou do roku 2016 průměrným ročním tempem 2,6 procenta. Vyplývá to ze zprávy společnosti Gartner.

Obory s největším růstem mají být doprava (průměrná roční míra růstu – CAGR – v období 2011-2016 3,9 %) a pojišťovnictví (3,7 procenta). Naopak největší propad má postihnout vládní sektor (pokles o 2,0 %) a vzdělávání (minus 1,8 procenta.)

Výhled do roku 2016 je optimističtější než realita roku 2012, kdy mají celkové výdaje na IT napříč sektory vzrůst o pouhých 0,3 procenta. Příčinou podle analytiků Gartner je, že organizace své investice do IT odkládají.

Právě odklady investic jsou hlavním důvodem, proč Gartner v aktuální prognóze snížil odhadovaný růst výdajů do IT pro rok 2012; v prognóze z předešlého čtvrtletí Gartner počítal s růstem výdajů organizací na IT o 1,2 procenta.

Mnohem optimističtější je Gartner ohledně globálního trhu s cloudovými službami typu PaaS (Platforma jako služba) – ten podle ní vzroste v roce 2012 z loňských 900 milionů dolarů na 1,2 miliardy a v roku 2016 má dosáhnout objemu 2,9 miliardy dolarů.

„Služby PaaS jsou nejméně rozvinutou částí cloudových služeb, navíc s jen mizivým tržním podílem zavedených dodavatelů. Proto je právě PaaS oblastí cloudových služeb, kde se dá očekávat nejbouřlivější rozvoj,“ říká analytik Yefim Natis.

Největším segmentem PaaS je s 34% podílem „Aplikační platforma jako služba (aPaaS)“. Tyto cloudové služby mají velký potenciál dalšího rozvoje a nepřímo ovlivní celý softwarový trh.

„Nezávislí vývojáři i interní vývojářské týmy v organizacích mohou díky aPaaS vyvíjet aplikace s minimálními kapitálovými náklady, aniž by museli řešit zajišťování a konfiguraci infrastruktury. To přináší zásadní změnu v rozložení sil na poli vývoje aplikací,“ dodává Yefim Natis.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?