Hlavní navigace

T-Mobile již pokrývá 3G sítí téměř 60 % populace

16. 9. 2011

Sdílet

Nyní je tak vysokorychlostní mobilní internet podle zástupců T-Mobilu dostupný zákazníkům v dalších 300 obcích v Česku. V rámci sdílení sítě bylo spuštěno dalších 97 sitů. Pokrytí povyskočilo na 58,59 % populace.

Mezi největší města kde je nyní 3G dostupné patří Kolín, Hodonín, Žďár nad Sázavou, Jindřichův Hradec, Břeclav, Kutná Hora, Bruntál, Pelhřimov nebo Kralupy nad Vltavou. Přesto z průběžných výsledků aktuální ankety mezi našimi čtenáři vyplývá, že za vyhovující považuje 3G pokrytí v ČR jen nepatrný zlomek čtenářů (konkrétně k 16. září jen 4 %, hlasování se můžete nyní zúčastnit i vy, viz okno s anketou v pravém sloupci našeho webu). Navíc zejména v západních zemích operátoři již velmi intenzivně pracují na pokrytí 4G sítěmi LTE, zatímco v našich podmínkách se jedná o hudbu vzdálené budoucnosti.

Pozadu nezůstávají ani sdílené vysílače. V rámci dohody o spolupráci se společností Telefónica Czech Republic přibylo přes prázdniny do skupiny recipročně spuštěných sitů dalších 97 vysílačů, celkem je tedy spuštěno na 110 sitů u každého z partnerů. Těšit se z rychlého 3G internetu tak nyní mohou např. obyvatelé Boskovic, Studénky, Chodova, Lysé nad Labem, Telče, Zruče a Ledče nad Sázavou, Vizovic nebo Lázní Bohdaneč.

Všechny vysílače, které operátor postavil, mají vylepšenou technologii HSPA+ s maximální teoretickou rychlostí 14,4 Mb/s. S pomocí vhodných koncových zařízení (např. modem Huawei E1823) jsou tedy schopny přinést uživatelům nejrychlejší datové přenosy v Česku vůbec. Oproti možnostem přenosu v LTE sítích jde ovšem i u HSPA+ o zlomkové hodnoty.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?