Hlavní navigace

VDSL připojení 25 Mb/s chystá i Vodafone

22. 4. 2011

Sdílet

Stane se tak od 1. června, zatímco Telefónica O2 spouští nabídku 9. května (více viz článek Telefónica O2 zrychlí připojení na 25 Mb/s). Ta je ovšem určena primárně rezidenčním uživatelům, zatímco Vodafone se zaměřuje na firmy. I když novou službu bude nabízet pod svojí značkou přímo Vodafone, jedná se o přeprodej VDSL od společnosti Telefónica O2, která jej bude nabízet i velkoobchodně. Je pravděpodobné, že připojení rychlostí 25 Mb/s do svojí nabídky zařadí i T-Mobile.

Zákazníci Vodafonu z řad podnikatelů si tak budou moci v pilotním provozu vyzkoušet pevný internet s rychlostí downloadu až 25 Mb/s a to bez jakéhokoli datového omezení.

Služba s názvem Vodafone Internet VDSL 25 Mb/s se od předchozích typů pevného připojení liší hlavně rychlostí. Zatímco klasické typy ADSL připojení dosahují rychlosti 3, 8, nebo 16 Mb/s, nová technologie dosahuje rychlosti mnohem vyšší. Tato služba bude u Vodafonu dostupná se speciálním duálním modemem. Službu je možné aktivovat na lince Vodafone firemní péče.

Vodafone Internet VDSL 25 Mb/s bude zatím dostupný pro 30 % populace ČR. V oblastech, kde technologie VDSL dosud není zavedena, mohou uživatelé využít aktivaci 16 Mb/s ADSL připojení s garancí budoucího bezplatného navýšení rychlosti na 25 Mb/s. Pokrytí VDSL by se v budoucnu mělo postupně zvyšovat, je ovšem pravděpodobné, že některé oblasti zůstanou nepokryté trvale.

VDSL je moderní DSL technologie nabízející rychlejší přenos přes telefonní linky a redukuje limity staršího ADSL. V ČR bude konkrétně nasazena druhá generaci VDSL2 (ITU-T G.993.2), která využívá šírku pásma až 30 MHz a má teoretickou přenosovou rychlost až 100 Mb/s. Nicméně v praxi jsou tyto hodnoty značně nižší a klesají hlavně s délkou vedení a s rostoucí vzdáleností od ústředny rychlost klesá.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?