Hlavní navigace

Vedle IP kamer chce Axis ovládnout i přístupová řešení

27. 9. 2013

Sdílet

Jednotka A1001 je prý prvním neproprietárním ovladačem přístupu založeným na otevřeném IP protokolu. Je základem pro dvě různá řešení – prvním je Entry Manager (AXIS A1001 s vestavěným softwarem), jenž je vhodný pro malé až střední provozy – jako například kanceláře, malé firmy a obchody – s typicky 10 dveřmi a základními požadavky na kontrolu přístupu.

Druhé je určeno pro větší podnikové systémy, kdy je A1001 vhodná díky otevřenému rozhraní pro programování aplikací. To umožňuje partnerům Axisu pro vývoj aplikací (ADP – Application Development Partners) plnit různé požadavky konkrétních zákazníků na funkcinalitu.

V první fázi se do vývoje řešení, jež zahrnují integraci videa a vyspělé funkce pro řízení kontroly přístupu zapojili tito partneři: Aimetis, Genetec, IMRON, Milestone, NextLevel a OnSSI.

Na trhu se jednotka objeví ve 4. čtvrtletí 2013, a to nejprve ve Spojených státech. Daslší země budou následovat. Podle analytické firmy IHS má celosvětový trh se systémy pro kontrolu fyzického přístupu hodnotu přibližně 3 miliardy dolarů (2012) a do roku 2017 jeho hodnota vzroste zhruba na 4,2 miliardy, což představuje průměrný roční nárůst ve výši 7 procent.

 „Posunutí inovace produktů do oblasti kontroly fyzického přístupu je ve vývoji Axisu přirozeným krokem vzhledem k tomu, že mezi kontrolou přístupu a dohledovým videem existuje velmi silné propojení. Trh s produkty pro kontrolu fyzického přístupu nyní dospěl na práh, kdy dojde k jeho posunu k otevřené IP technologii,“ řekl Ray Mauritsson, prezident a CEO společnosti Axis Communications.

 Další vlastnosti síťové dveřní jednotky A1001 podle výrobce:

  • Otevřená architektura, která umožňuje snadnou integraci video systémů, detekce narušení chráněného prostoru a dalších systémů.
  • Podpora pro napájení přes datovou síť (protokol Power over Ethernet) s cílem snížit nutnost používat oddělené napájecí a datové kabely.
  • Údaje o držitelích karet a konfigurace systémů se automaticky ukládají a synchronizují mezi jednotlivými ovladači a jednotky je možné administrovat z jakéhokoli počítače v rámci systému.
  • Lze využít jako „samostatné“ řešení s jednou jednotkou pro každé dveře a s pevnou cenou na jedny dveře. Umožňuje libovolnou rozšiřitelnost a není nutné používat tradiční centrální ovladač, který obsluhuje vždy více dveří najednou - 4, 8, 16 nebo 32 dveří.
  • Podpora pro většinu stávajících protokolů čteček a jejich typů a pro standardní IT a bezpečnostní zařízení, jako jsou například dveřní zámky a senzory polohy dveří.
  • Průvodce instalací a barevně odlišené konektory pomáhají uživatelům provést instalaci snadno a ověřit, zda jsou dveřní zámky, čtečky a další zařízení připojena správně.
  • API rozhraní je vytvořeno tak, aby splňovalo specifikace ONVIF Profile C, což umožní vzájemnou spolupráci klientských míst a zařízení systémů pro kontrolu fyzického přístupu (PACS – physical access control systems) a IP video systémů.
Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?