Hlavní navigace

Red Hat představil vylepšený OpenStack pro firemní sféru

11. 1. 2017

Sdílet

Red Hat OpenStack Platform 10 poskytuje řadu nových funkcí, které podle tvůrců zvyšují možnosti škálování napříč celým provozním prostředím, zjednodušují správu infrastruktury, zlepšují orchestraci či zvyšují výkonnost sítí i bezpečnost celé platformy.

Navíc přichází také s novým modelem životního cyklu zahrnující možnost volitelné podpory po dobu až pěti let.

RHOP 10 je postavená na systému Red Hat Enterprise Linux doplněného o komunitní kódu projektu OpenStack, do kterého Red Hat sama významně přispívá.

Součástí platformy je i CloudForms, řešení pro správu a monitoring hybridních cloudů, což zákazníkům umožňuje sledovat nejen komponenty infrastruktury postavené na technologii OpenStack, ale také systémy provozované na konkrétním OpenStack cloudu.

Navíc díky řešení Ceph Storage mohou zákazníci využívat úložiště o kapacitě až 64 TB a podle výrobce tak lépe zužitkovat flexibilní masově škálovatelné vlastnosti tohoto řešení pro ukládání dat. 

Platforma Red Hat OpenStack Platform 10 navíc klíčovým partnerům, jako jsou společnosti Dell EMC, NEC a Rackspace, přináší distribuovanou kontinuální integraci (DCI, distributed continuous integration). To jim umožní, aby se efektivněji připravili na nové verze RHOP.

 

Novinky v platformě Red Hat OpenStack Platform 10 podle výrobce:

  • Podstatně větší uživatelská přívětivost, za kterou stojí snadno použitelné grafické uživatelské rozhraní zjednodušující instalaci i správu. Grafické rozhraní sady nástrojů OpenStack Platform Director je navržené pro snadné použití v produkčních prostředích a přináší několik nových integračních funkcí, jako jsou automatické upgrady a aktualizace (včetně úložiště Ceph), podpora pokročilých síťových konfigurací i vysoké dostupnosti nebo možnost zprovoznit službu sdílení souborů Manila pomocí integrovaných ovladačů pro úložiště Red Hat Ceph Storage a produkty NetApp.
  • Vylepšená flexibilita pro lepší škálovatelnost díky podpoře přizpůsobitelných služeb a správcovských rolí v sadě nástrojů OpenStack Platform Director. Provozovatelé cloudů nyní mohou spravovat svá prostředí postavená na technologii OpenStack mnohem podrobněji, a to pomocí individualizace služeb s možností jejich vzájemně nezávislého provozu a škálování. Nasazování služeb tak může být flexibilnější a lépe naplnit konkrétní provozní požadavky jednotlivých organizací.
  • Lepší zajištění dat pomocí nových bezpečnostních a provozních zdokonalení, jako je například vylepšená vysoká dostupnost (HA) pro rozsáhlé systémy. Volitelně je navíc k dispozici i šifrování objektového úložiště a podpora dočasných bezpečnostních tokenů, tedy vlastnosti, které zvyšují bezpečnostní opatření a snižují riziko získání neoprávněného přístupu k datům v důsledku jejich krádeže.
  • Vyšší výkon pro síťově náročná prostředí díky nové DPDK (Data Plane Developer Kit) komponentě v přepínači Open vSwitch a virtualizaci SR-IOV (Single-Root Input/Output Virtualization). Výsledkem uvedených zdokonalení je síťový výkon srovnatelný s hardwarovými řešeními. Zrychlení a větší flexibility se dočkalo i směrování a zákazníci se tak mohou rozhodnout mezi centralizovaným nebo distribuovaným routováním (DVR).
  • Nový certifikační program pro hardware založený na projektu OpenStack Ironic. Současnou podporu certifikovaných hardwarových modulů pro několik OpenStack komponent doplňuje Red Hat o nový program navržený k rozšíření ekosystému hardwarových možností pro předpřipravené fyzické konfigurace. Prvním takto certifikovaným partnerem pro platformu Red Hat OpenStack Platform 10 bude Dell EMC, další partneři pak budou brzy následovat.
Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?