Hlavní navigace

Zájem studentů o studijní obory Bezpečnost a IT v dopravě roste

15. 2. 2017

Sdílet

Bakalářské i magisterské obory pro akademický rok 2017 – 2018 znovu vypisuje Ústav bezpečnostních technologií a inženýrství na Fakultě dopravní ČVUT v Praze. Termín podání přihlášek na obě formy studia je konec března 2017.

Důvodem vysokého zájmu je podle vedoucího ústavu Václava Jirovského široké uplatnění absolventů jak magisterského, tak i bakalářského studia. V době velmi rychlého pronikání informačních technologií do dopravních prostředků i infrastruktury získává otázka bezpečnosti na silnicích zcela nový rozměr.

České technické vzdělávání na státních univerzitách je přitom na světové úrovni a s minimálními náklady lze získat diplom ČVUT, který je uznáván na celém světě.

Studenti se v rámci studia seznámí například s problematikou sdílení informací mezi vozidly, připojení na mobilní sítě, s trendy v oblasti hackingu v dopravě nebo senzorickými systémy v dopravních sítích.

Velmi aktuální jsou i témata autonomních vozidel, integrovaných systémů bezpečnosti, systémů aktivní i pasivní bezpečnosti a vzájemné komunikace automobilů. Studium nabízí možnosti zapojení se do výzkumných skupin zaměřených na bezpečnost dopravních prostředků a cest, kybernetickou bezpečnost, bezpečnost kritických infrastruktur, sociálně-právní aspekty bezpečnosti.

K dispozici mají také špičkově vybavenou laboratoř speciálních projektů. V té mohou navrhovat, vyrábět a testovat zařízení pro účely experimentů, vyrábět elektronická zařízení, programovat mikroprocesory, využívat CNC stroje, 3D tiskárny a další.

Další velkou výhodou je, že se díky studiu těchto oborů mohou v budoucnu věnovat i prevenci bezpečnosti v rámci ohrožení kritických infrastruktur či bezpečnostní politiky státu. Tato problematika bude stále v budoucnosti aktuální a dá se říci, že i čím dál více.

 

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?