Hlavní navigace

Zpoplatnění zpravodajských portálů získává v ČR na popularitě

11. 4. 2011

Sdílet

Již na začátku dubna se k podobnému kroku uchýlilo i vydavatelství Economia, kdy zpřístupnilo pouze za poplatek elektronickou verzi Hospodářských novin. Zdarma jsou zde dostupné jen titulky a perexy zpráv. Portály tištěných novin Dnes a Lidové noviny nově vyžadují platbu za přečtení jednoho čísla ve výši 10 Kč a je možné platit prostřednictvím SMS zpráv. Otázkou je, jak se tento přístup dlouhodobě osvědčí, nicméně jeho zavádění v ČR zjevně potvrzuje dobré zkušenosti západních deníků, které s podobnými kroky přišly v minulých měsících.

V případě Hospodářských novin, deníku Dnes a Lidových novin jde přímo o zpravodajské portály odpovídající tištěným novinám, zatímco původní internetové zpravodajské weby ihned.cz, idnes.cz a lidovky.cz zůstávají nadále veřejně přístupné bez jakéhokoliv poplatku. Ty ovšem mají poměrně odlišné zaměření než původně tištěná periodika a orientují se zejména na aktuální události.

Zatím není jasné, kdo další bude následovat se zpoplatněním přístupu ani zda se tento krok dlouhodobě ukáže jako životaschopný. Vydavatelství IDG Czech Republic o zpoplatnění přístupu ke svým webům neuvažuje a dále bude nabízet veškerý obsah zdarma. Čtenářům tištěných vydání jsou ale zdarma k dispozici speciální bonusy, jako např. elektronické knihy z edice Computerworldu.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?