Hlavní navigace

2012: rok, kdy se Android konečně postavil iOS

29. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Samsung Electronics
Jelly Bean, Samsung Note, Google Nexus – Android je konečně schopen oslovit svými funkcemi, zatímco Apple stojí opodál.

Apple v posledních letech skutečně vytvářel nové trhy a dominoval jim. V roce 2008 uvedl betaverzi SDK umožňujícím třetím stranám vytvářet nativní aplikace a do té doby zesměšňovaný iPhone definoval standard chytrého telefonu pro individuálního uživatele. O čtyři roky později změnil iPhone standardy podnikové. iPad v roce 2010 okamžitě vymazal všechny předchozí pokusy o vytvoření trhu s tablety a dnes mu dominuje.

Ale podobné úspěchy nejsou navěky. Apple sice omladil své produktové řady, MacBook Pro dostal displeje Retina, iMac výrazně zeštíhlel, uveden byl iPhone 5 a iPad Mini. Ale možná s výjimkou iPadu Mini byly tyto produkty přijaty s mírným zklamáním z nedostatku nových funkcí a byly zastíněny dynamikou změn na platformě Android. A ostatně i iPad Mini nepopiratelně přišel na trh jako druhý za Nexusem 7.

Na platformě Android mezitím došlo k sjednocení systému pro telefony a tablety díky verzi Android 4.0 a objevila se řada veleúspěšných zařízení, především díky společnosti Samsung a jeho Galaxy III a Galaxy Note. A nemohly v tom zabránit ani nekonečně řady soudních sporů, do kterých se s větším či menším úspěchem Apple pouštěl. Naopak se to mohlo stát jeho Pyrrhovým vítězstvím, díky šířícímu se dojmu šikanování konkurence. Apple během roku nevybíravě útočil na firmy i jednotlivce a přitom byl sám usvědčován ze zneužívaní duševního vlastnictví jiných.

Značná část veřejnosti se tak odklonila od svého původního přesvědčení, že Samsung skutečně nemilosrdně klonoval funkce Apple. K tomu napomohly i různé nové nesmyslně přiznané patenty a průmyslové vzory, kterými si Apple snažil pojistit záležitosti skutečně desítky let dostupné u jiných výrobců.

Samsung ostatně získával pro Android pozice i tam, kde je Google spíše opouštěl. Například zatímco Apple už jen díky rozšíření svých zařízení donutil oddělení IT velkých firem k otevření vrátek k podnikovým sítím, Google nevyužil své akvizice Motoroly k posunutí Androidu směrem k firemním potřebám, naopak ji doslova promrhal. A jsou to právě některé bezpečnostní nástavby Samsungu, které situaci ve velkých firmách alespoň trochu zachraňují.

Ostatně i u vlastního hardwaru Google zamířil jinam. Jeho první referenční modely telefonů Nexus One a Galaxy Nexus (oba vyráběné Samsungem) měly v prvních letech tápání sloužit jako špičkové ukázky designu a inspirace pro ostatní výrobce hardware pro Android. V roce 2012 uvedené tři modely rodiny Nexus – Nexus 4, Nexus 7 a Nexus 10 – přinesly řadu kompromisů a zklamání v podobě špatné kvality. Čtvrtý model, Nexus Q, byl dokonce Googlem stažen z trhu jen několik dní před plánovaným zahájením prodeje.

Zdá se, že současným cílem Googlu je vyrábět zařízení pro masy, taková, jako nabízejí hypermarkety v koších vedle pokladen. To určitě není trh, o který by Apple měl zájem a vůbec snahu být konkurenční. Přesto ale lze říci, že letošní Android zvítězil velikostí dobytých trhů i rychlostí přivádění inovací na ně.

Byl pro vás článek přínosný?