Hlavní navigace

Analýzy: Počet aplikací pro Windows RT stačí ke startu

30. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © James Niccolai - IDG
Analytici se shodují, že aplikací pro Windows RT je ve Windows Store více než dost. Microsoft by měl mít ale stále na mysli, že počet kvalitních aplikací pro tablety je nutné neustále zvyšovat.

Aplikace pro nový operační systém od Microsoftu jsou podle některých analytiků dost dobré a v dostatečném množství i pro nedočkavé zákazníky. Například Patrick Moorhead, analytik společnosti Moor Insights & Strategy, říká, že toto je pro Microsoft velká šance na úspěch. Zároveň se však v minulosti několikrát vyjádřil kriticky ohledně aplikací pro Windows 8 a dodává, že Microsoft by měl před zahájením prodeje mít pro uživatele k dispozici nejméně 5 000 kvalitních aplikací. Jen tak může dosáhnout úspěchu a udržet si zákazníky. Systém Windows RT se začal prodávat v pátek 26. října předinstalovaný v tabletech s architekturou ARM.

Podle Wese Millera, analytika z agentury Directions on Microsoft, bylo ve Windows Store k 26. říjnu něco přes 9 000 aplikací, z toho přes 5 200 dostupných v USA. Miller vývoj počtu aplikací pečlivě sleduje a umisťuje pravidelné týdenní příspěvky na svůj blog. „Windows Store s takovou spoustou aplikaci byl náročný na přípravu, ale díky tomu tablet s Windows RT nebyl žádný propadák,“ dodává.

„V den vydání nového OS bylo k dispozici o poznání mnohem více aplikací než od HP nebo RIM,“ říká Moorhead a odkazuje na rok 2011, kdy byl vydán TouchPad od HP a Blackberry PlayBook od RIM. Neúspěch těchto výrobků byl z valné části zapříčiněn nedostatkem aplikací a kvalitou tržiště s aplikacemi.

Recenze na platformu Windows RT se však dost liší a ne všichni souhlasí s tvrzením, že v současné době je aplikací dostatek. Windows Store, stejně jako konkurenční App store od Applu nebo Google Play, se však vyvíjí stále kupředu a stále se objevují nové a nové užitečné aplikace. Dá se tedy očekávat podobný vývoj i u Microsoftu. V současné době totiž na této platformě neexistují moderní aplikace typu Facebook nebo Twitter, ačkoli nezávislé aplikace např. MetroTwit nebo LinkedIn k dispozici jsou. Dále je k dispozici Netflix nebo čtečka Kindle.

„Není pochyb, že hardware je velice kvalitní,“ dodává na závěr Moore, „ale Microsoft má ohledně aplikací ještě co dohánět a nezbývá než doufat, že se mu to bude dařit.“

Byl pro vás článek přínosný?