Hlavní navigace

Android zasažen obavami z budoucího vývoje

17. 8. 2011

Sdílet

Koupě společnosti Motorola Mobility Googlem, která byla ohlášena v pondělí, není pro Android dobrou zprávou a přináší nové obavy.

Alespoň to tvrdí průmysloví experti, podle nichž akvizice za 12,5 miliardy může poškodit stávající vztahy Googlu s jeho partnery. „Koupí společnosti Motorola Mobility se totiž Google stane výrobcem tabletů a smartphonů a také přímým konkurentem pro další výrobce, pro něž byl dosud v pozici partnera,“ tvrdí Nick Dillon, analytik společnosti Ovum.

Dillon tak mluví o možném napětí v ekosystému Androidu, i když současně kvituje snahu Googlu zaštítit svůj operační systém patenty, které akvizicí společnosti Motorola Mobility získá. Nicméně je podle něj možné, že Google bude preferenčně dodávat nové verze OS Android pro svoji vlastní hardwarovou divizi, kterou se Motorola Mobility stane a ostatní výrobci tak budou v nevýhodě, což je může v extrémním případě nutit poohlédnout se po jiné mobilní platformě. Podobný názor sdílí i Chris Hazelton, analytik společnosti The 451 Group. Nastíněný postup Googlu navíc podle Dillona není vůbec nereálný, zvlášť vzhledem k nedávným restrikcím v přístupu ke zdrojovému kódu Androidu ze strany partnerů.

Taková situace by ovšem mohla nahrávat Microsoftu a jeho platformě Windows Phone 7, neboť většina velkých hráčů na trhu jako je Samsung, HTC, LG nebo ZTE nabízí přístroje i s tímto systémem a je možné, že by posílili jeho zastoupení mezi nabízenými produkty právě na úkor Androidu. Nicméně oficiálně se zatím zdá, že výrobci sdružení v Open Handset Alliance, nijak vyděšeni krokem Googlu nejsou a v oficiálním prohlášení tvrdí, že krok Googlu odůvodňovaný patentovou ochranou Androidu vítají.

Nicméně i Charles Golvin, vedoucí analytik ve společnosti Forrester je přesvědčený, že produktoví stratégové ve firmách pravděpodobně v důsledku akvizice společnosti Motorola Mobility Googlem zrevidují svoje plány s Windows Phone. Fred Huet, ředitel telekomunikační konzultační firmy Greenwich Consulting k tomu dodává, že i když ohlášená akvizice přináší Googlu velký růstový potenciál, bude se nyní muset současně i mnohem pečlivěji starat o vztahy s dosavadními partnery.

Byl pro vás článek přínosný?