Hlavní navigace

Apple má v podnicích přednost před Androidem

30. 4. 2012

Sdílet

 Autor: © Konstantin Yuganov - Fotolia.com
Produkty s operačním systémem iOS jsou u firemních uživatelů nejoblíbenější a zdá se, že jejich pozici jen tak někdo neohrozí.

Podle posledních čísel zveřejněných společností Good Technology běží operační systém iOS až na 80 procentech všech nových zařízení, kterým daly firmy v prvním čtvrtletí letošního roku přístup do své sítě. Výrazně tak předčil open-sourcový Android, kterému patří zbylých 20 %.

Žádné další mobilní platformy se do studie od Good Technology nedostaly, protože zřejmě nezaznamenaly dostatečný počet nových aktivací. Výzkumníci pravidelně sledují dění v tisícovkách společností, ovšem do finální zprávy jsou započítávány jen ty firmy, které zaregistrovaly alespoň pět nových mobilních zařízení. Ve studii tak chybí například operační systémy Windows Phone nebo BlackBerry.

Jasným vítězem je proto operační systém od Applu. Jeho převaha se ještě zvýší, když se nové aktivace rozliší na různé typy zařízení. V případě tabletů tak iOS představuje 97,3 % všech aktivovaných systémů, což znamená, že firmy při nákupu tabletových PC téměř vždy sáhnou po iPadech. Nejvíce se o tablety zajímají společnosti působící v oblasti finančních služeb, které aktivovaly 40,8 % nových přístrojů. Další početnou skupinu pak tvořili také obchodníci a firmy z odvětví přírodních věd.

Z hlediska jednotlivých zařízení se nejoblíbenějším produktem prvního čtvrtletí 2012 stal iPhone 4S, který představoval 37 % všech aktivací. Nejnovější verze iPhonu byla následována iPadem 2 s 17,7 %, iPhonem 4 s 15,2 % a novým iPadem 3 s 4,3 %. Nutno poznamenat, že poslední iPad by měl na celkové pořadí zřejmě větší vliv, pokud by byl uvolněn dříve než v březnu. Během jediného čtvrtletního měsíce totiž stačil získat asi 12 % všech nových aktivací. Jeho síla se tak zřejmě naplno projeví až v dalším období.

Na seznam aktivovaných zařízení se ještě dostaly přístroje Motorola Droid, Samsung Galaxy S II, Google Nexus a Sprint Evo 4G, každý však získal méně než 2 procenta.

Apple je již dlouho považován za nového podnikového lídra. Tuto pozici zdědil po přístrojích BlackBerry. Podle průzkumu společnosti iPass z konce loňského roku měl iPhone na firemním trhu mobilních zařízení asi 45% podíl, zatímco BlackBerry používalo jen 32,2 % uživatelů. Třetí skončil Android, který mělo ve svém telefonu či tabletu 21 % pracovníků.

Byl pro vás článek přínosný?