Hlavní navigace

Apple se bez Steva Jobse mění v jinou společnost

28. 4. 2013

Sdílet

 Autor:
Současný vývoj v Applu je jasným důkazem toho, že éra Steva Jobse již definitivně skončila.

„Apple už zjevně není společností Steva Jobse,“ shodují se analytici. Osmnáct měsíců po smrti jednoho z největších vizionářů poslední doby se Apple pod vedením současného generálního ředitele Tima Cooka potýká s mnoha problémy. Dochází k chybám, kterých by se Jobs nikdy nedopustil, a k realizaci kroků, které by Jobs nikdy neschválil.

„Zkrátka si myslím, že za dob Steva Jobse fungovalo vše v Applu mnoho lépe,“ říká Ezra Gottheil, analytik z agentury Technology Business Research. Problém vidí například v používání nových operačních systémů ve spojení se zastaralým hardwarem, nepovedených mapách, nedostatkovém iMacu nebo nedostatečném cílení na skupinu profesionálů.

Některá pochybení přiznává i samotný Cook. Lituje především uvedení iMacu, desktopu typu vše v jednom, v říjnu loňského roku, přestože Apple v tu chvíli nedisponoval žádným hardwarem. První zařízení iMac se do prodeje dostala až několik týdnů od oficiálního uvedení produktu na trh, a to ještě šlo jen o dva menší modely. Větší, 27palcový iMac se začal prodávat až v půlce prosince.

Nedostatek iMaců byl hlavní příčinou toho, proč tržby Applu za poslední čtvrtletí loňského roku klesly o 22 %. Vliv měl nedostatek také na 2% pokles v prvním čtvrtletí tohoto roku.

Analytik Ezra Gottheil nicméně věří, že není důvod k panice. „Apple se zase dostane do formy. Už to sice bude jiná, méně okázalá společnost, ale přesto stabilní,“ řekl.

Jiní analytici hodnotí Cookovo působení odlišně. „Apple se nyní vrací nohama zpátky na zem,“ říká Patrick Moorhead z agentury Moor Insights & Strategy. „Představitelé společnosti říkají, že se marže dostávají na normální úroveň – tedy pod 40 %. Něco takového by přitom Jobs nikdy nedovolil.

Ani by tak otevřeně nemluvil o firemní strategii, jako to v tomto týdnu udělali Cook a Peter Oppenheimer, finanční ředitel Applu. Ti v podstatě přiznali, že při uvádění nových produktů na trh nasadí velmi nízké pořizovací ceny, díky kterým se rychle zbaví své konkurence. Hned poté ceny zase zvýší.

Steve Jobs se vždy držel vysokých marží, a to i přesto, že se mu to kolikrát nevyplatilo. Stejně tak byl vždy proti vyplácení dividend akcionářům a zpětnému odkupu akcií, což nyní Apple přesně dělá.

Apple v tomto týdnu dokonce oznámil, že svůj program pro odkup akcií ještě rozšíří. Do roku 2015 takto plánuje utratit až 100 miliard dolarů. Část z těchto peněz si chce Apple půjčit, ačkoliv disponuje obrovskými finančními rezervami. Dluhová politika přitom byla Stevu Jobsovi taktéž proti srsti.

Byl pro vás článek přínosný?