Hlavní navigace

BlackBerry: Prodej zastaven, hledá se nový ředitel

5. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Elizabeth Heichler - IDGNS
Jmenování bývalého šéfa společnosti Sybase Johna Chena jako prozatímního generálního ředitele společnosti BlackBerry by pro kanadskou společnost mohla být ta nejlepší zpráva za několik posledních měsíců.

Podle analytiků může John Chen totiž ve firemních zákaznících opět upevnit důvěru v BlackBerry. „Chen je generální ředitel s jasným plánem, který je tvrdý na své zaměstnance a přinese BlackBerry buďto nový růst, nebo společnost náležitě připraví na akvizici za vyšší obnos, než jaký je nyní nabízen,“ řekl Jack Gold, analytik společnosti J. Gold Associates. „Podle mě jde o velmi pozitivní krok.“

Kromě jmenování Chena BlackBerry včera oznámilo rezignaci dosavadního šéfa Throstena Heinse. Kanadská společnost navíc uvedla, že nakonec nedojde k odkupu jejích akcií firmou Fairfax Financial Holdings, jelikož se jí na tento projekt nepovedlo sehnat 4,7 miliardy dolarů. Namísto toho Fairfax a další nejmenovaní investoři koupí dluh BlackBerry v hodnotě miliardy dolarů za ekvivalent 10 dolarů za akcii, což znamená, že skupina tak nabude 16 % akcií BlackBerry. Jelikož miliarda dolarů stačí k nákupu 16 % BlackBerry, podle Golda je tak celková cena kanadské společnosti 6,25 miliardy dolarů – více, než nedávné odhady, ale méně, než kdyby společnost byla rozprodávána po jednotlivých divizích.

Fairfax již nyní vlastní 10 % BlackBerry a jeho šéfka Prem Watsa se stane členkou jeho představenstva. Tyto zprávy přicházejí pět týdnů poté, co BlackBerry oznámilo, že bude muset odepsat téměř miliardu dolarů kvůli neprodaným smartphonům a plánuje propustit 4500 zaměstnanců. Navzdory všem negativním zprávám však kanadská společnost uvedla, že má na účtech tři miliardy dolarů. Otázkou nyní spíše je, jak by se zákazníci BlackBerry měli dívat na budoucí podporu produktů ze strany kanadské společnosti.

Někteří analytici včetně těch v Gartneru totiž nedávno vydali prohlášení, podle kterých by firemní zákazníci měli do šesti měsíců přejít na alternativu k BlackBerry, a to kvůli tomu, že kanadská společnost ukončí podporu mnoha svých zařízení. Podle Golda je však riziko toho, že BlackBerry nebude schopné podporovat své firemní zákazníky minimální. Obavy korporací by měla zahnat například právě pondělní investice ve výši jedné miliardy dolarů. „Tato finanční injekce by měla zahnat obavy všech firemních zákazníků,“ dodal Patrick Moorhead ze společnosti Moor Insight & Strategy.

„Fakt, že nového generálního ředitele soudě dle jeho předchozích zkušeností příliš nezajímají zařízení, může svědčit o tom, že se firma vydá cestou vývoje softwaru na správu zařízení a přidružených služeb, což hodnotíme pozitivně,“ uvedla Milanesiová.

Byl pro vás článek přínosný?