Hlavní navigace

Čeká nás budoucnost bez notebooků?

12. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Panasonic
Ve světě, kde každý rok stále rychleji vznikají nové technologie, je zajímavé číst si o tom, které technologie jsou údajně na sestupu. Minulý měsíc například ukázala studie společnosti comScore, že surfování po internetu na stolním počítači se rychle stává minulostí. V tomto článku z dubna 2016 se uvádí, že během předchozích čtyř měsíců byla míra použití stolních počítačů k surfování po internetu stabilně nižší než míra zaznamenaná za stejné časové úseky předchozího roku.

 

 

Kromě těchto údajů v článku také stojí, že stolní počítače ztrácejí podíl na trhu ve prospěch mobilních zařízení, která aktuálně představují 65 procent veškerého času stráveného s digitálními médii. Ve výsledku se tedy zdá, že mobilní zařízení nahrazují tradiční počítače. V dnešní době neustálého připojení k internetu kdykoli a kdekoli to není žádné překvapení, co ale v budoucnu čeká jiná zařízení, bez kterých si dnes neumíme život představit?

Během posledních deseti let jsme zažili nástup výkonných přenosných zařízení. Nejpozoruhodnějším z nich je chytrý telefon, který zpočátku zcela ovládl trh s novými technologiemi, potom se ale zrodil trh s tablety a technologické společnosti začaly soupeřit o objem prodejů v tomto novém sektoru. Používání těchto přenosných zařízení, ať už se jedná o chytré telefony nebo tablety, je v západní společnosti natolik běžné, že těch, kdo žádné nevlastní, je menšina.

S ústupem stolních počítačů a nástupem zařízení, která se dají nosit nebo se vejdou do kapsy a zároveň umožňují uživatelům provádět všechny každodenní činnosti, se nabízí otázka, jestli se dočkáme dne, kdy se přestanou používat notebooky?

V srpnu 2015 vydal britský regulační úřad Ofcom zprávu, podle níž chytré telefony předstihly laptopy jako zařízení, která Britové používají pro přístup k internetu nejčastěji. Kromě toho v současnosti 33 procent Britů vnímá chytrý telefon jako své nejdůležitější zařízení s internetem a každý den na něm procházením webových stránek stráví v průměru dvě hodiny.

Navzdory slibované revoluci mobilního pracovního trhu, která měla přijít s tablety, ale poslední průzkum společnosti Panasonic –„Rise of the Machines“ – z října 2015 ukazuje, že notebooky jsou zatím pro britské mobilní pracovníky stále volbou číslo jedna. Na dotaz ohledně nejproduktivnějšího zařízení pro práci mimo kancelář odpovědělo 48 % pracovníků a nákupčích technologií v Evropě, že nejlepší je notebook.

Největší rozdíl v používání různých zařízení momentálně představuje to, jestli je používáme v pracovním nebo soukromém životě. Zatímco notebooky a stolní počítače převažují v kancelářích, po skončení pracovní doby mají navrch tablety a chytré telefony. Podle průzkumu společnosti Smart Insights se stolní počítače a notebooky častěji používají při plnění pracovních úkolů mezi 10:00 a 17:00.

Mimo tyto doby jsou ale během dojíždění z práce a do práce v plném nasazení chytré telefony a tablety jsou nejčastěji používané večer mezi 20:00 a půlnocí. Na základě tohoto průzkumu se zdá, že máme oblíbená zařízení pro konkrétní denní doby a notebooky jsou očividně zásadní součástí pracovního života.

Navzdory tomu tablety bezpochyby obsadily významný podíl trhu a jsou povolání, pro která jsou jejich rozměry ideální. Pokud je pracovník celý den mimo kancelář, není pochyb o tom, že přenosnost a výdrž baterie tabletu hravě převálcuje notebook, a díky dostupnosti zařízení v odolné úpravě jsou důležité informace potřebné pro efektivní práci dostupné i pro ty, kdo pracují v náročnějších podmínkách.

Notebooky jsou tedy zatím pro většinu spotřebitelů jasným favoritem – 49 % našich respondentů odpovědělo, že notebook je stále nejproduktivnějším zařízením pro mobilní pracovní sílu. Přesto má ale toto zařízení ve velikosti a snadnosti použití co dohánět. Jaká aktuálně vyvíjená řešení by mohla se standardním formátem notebooku soutěžit?

Všichni výrobci dnes rychle uvádějí na trh hybridní zařízení kombinující notebook a tablet a nabízejí tak pracovníkům ze všech oborů možnost efektivní práce na zadaných úkolech díky všestrannému použití těchto zařízení, které se v moderním světě obchodu pomalu stává normou. Hybridní řešení nabízí to nejlepší z obou světů. Podle toho, na čem právě pracujete, máte možnost rychle přejít mezi režimem notebooku a tabletu, a práci započatou v kanceláři tak můžete dokončit na cestě a naopak.

Pokud se podíváme do budoucnosti, náš průzkum ukazuje, že dominance notebooků končí. Celkem 36 % dotázaných si myslí, že dominantním nástrojem pro profesionály budou do tří let hybridy, notebooky volí 26 % dotázaných, tablety 14 %, stolní počítače 11 % a chytré telefony 7 %.

Mezi rozhodující faktory ale pro potenciální majitele hybridních zařízení mezi Brity patří lepší funkčnost a dostupnost softwaru a vyšší výkonnost. Vzhledem k tomu, že hybridy se na trhu objevily relativně nedávno, mají ještě hodně prostoru pro zlepšování a tedy potenciál stát se skutečně univerzálními a efektivními pro použití ve všech oblastech našeho každodenního života.

To, zda notebooky zmizí z kanceláří i rukou mobilních pracovníků, ukáže teprve čas. Prozatím se rozhodně na odpočinek nechystají. Hybridní zařízení jsou ale dnes v plenkách, proto mají na trhu s technologiemi slibnou budoucnost. Už teď se neustále objevují lepší modely a nové produkty. Hybridy jsou tedy pro trh s notebooky skutečnou konkurencí a mají potenciál zcela převrátit všechno, co si momentálně o mobilních zařízeních myslíme.

Autor je generálním ředitelem marketingu, Panasonic Computer Product Solutions

příloha_ovladnete_sva_data

 

 

Byl pro vás článek přínosný?