Hlavní navigace

Ceny pamětí DRAM budou dále padat, tvrdí analytici

30. 8. 2011

Sdílet

I když současné ceny pamětí jsou na historických minimech, budou podle analytiků v příštích čtvrtletích nadále intenzivně klesat.

Analytici společnosti IHS iSuppli tvrdí, že důvodem je vyprodávání skladových zásob výrobců DRAM spojené se zpomalování trhu s PC, protože i přes současné velmi nízké ceny nejdou paměti příliš na odbyt.

Podle výzkumu IHS iSuppli bude v příštím čtvrtletí průměrná cena 2gigabitového DDR3 čipu 1,60 dolarů, zatímco nyní je to 2,10 dolarů. Před rokem ve třetím čtvrtletí byla cena pro srovnání 4,70 dolarů, protože trh nebyl ještě saturovaný a adopce rostla díky nahrazování pamětí typu DDR2.

Mike Howard, senior analytik pro DRAM v iSuppli, dokonce tvrdí, že ve čtvrtém čtvrtletí by cena za 2gigabitový čip mohla dále klesnout až na 1,25 dolarů. Podle Howarda je hlavním problémem snaha výrobců PC dávat do počítačů do nejméně operační paměti, aby zvýšili svoje zisky na trhu, který je nyní velmi ohrožen poklesy prodejů a marže jsou poměrně nízké. Někteří výrobci pamětí se tak budou snažit vyprazdňovat svoje sklady za každou cenu, což povede k dlouhodobému poklesu cen.

Pokles na trhu SDRAM je podle Howarda výsledkem ekonomického cyklu, který byl charakterizovaný propadem ke konci roku 2008 a následným oživením ke konci roku 2009, kdy byly uvolněny i 64bitové Windows 7, které umožňovaly využít více paměti, než dosud velmi rozšířené 32bitové operační systémy. Nicméně v druhé polovině loňského roku nastala na trhu další změna, způsobená rapidním růstem zájmu o smartphony a tablety, které používají jiné typy pamětí – např. LP DDR2 (LP = low power, obvykle jde o 1,2 V) či NAND flash. Na to trh s DRAM reaguje poklesem a výrobce to nutí hledat jiný typ byznys modelu.

Paměti DDR3 již také pomalu míří ke konci svojí životnosti, protože pokračuje vývoj pamětí typu DDR4, které by se v širším měřítku měly dostat na trhu v roce 2014. Ty se nejprve objeví v serverech a měly by přinést oproti DDR3 kombinaci vyšší rychlosti a nižších energetických nároků. Nástupcem LP DDR2 pro smartphony a tablety by se pak měly stát LP DDR3, které pravděpodobně přijdou na trh také kolem roku 2014.

Byl pro vás článek přínosný?