Hlavní navigace

Ericsson Mobility Report: půl miliardy 5G připojení do roku 2022

27. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © vladimirfloyd
Listopadové vydání studie Ericsson Mobility report předpovídá, že do roku 2022 bude na světě 550 milionů 5G připojení. Lídrem v počtu 5G připojení bude Severní Amerika, kde bude 5G připojení do roku 2022 tvořit až čtvrtinu všech připojení.

Druhým nejrychleji rostoucím regionem v souvislosti s počtem 5G připojení bude Asie a Tichomoří s 10% podílem 5G připojení do roku 2022. V období 2016 – 2022 dojde na Středním východě a v Africe dramatický posun směrem od většinového GSM / EDGE připojení k připojení WCDMA / HSPA a LTE, které budou tvořit až 80 %.

Do konce roku 2016 vzroste počet připojených smartphonů na 3,9 miliardy. Téměř 90 % z nich bude v sítích WCDMA / HSPA a LTE. Do roku 2022 Ericsson očekává nárůst počtu připojených smartphonů na 6,8 miliardy, přičemž více než 95 % z nich bude v sítích WCDMA / HSPA, LTE a 5G.

Ulf Ewaldsson, hlavní stratég a technologický ředitel společnosti Ericsson, uvedl: "Téměř 90 % smartphonů je v současnosti připojených v 3G a 4G sítích a očekáváme, že standardizované 5G sítě budou k dispozici už v roce 2020. Již dnes vidíme ze strany operátorů velký zájem o spouštění standardizovaných 5G sítí. 5G urychlí digitální transformaci v mnoha průmyslových odvětvích, umožní poskytovat nové případy využití v oblastech jako IoT, automatizace, doprava a zpracování velkých objemů dat."

Nejnovější vydání studie Ericsson Mobility Report zároveň předpokládá, že v roce 2022 dosáhne počet mobilních připojení 8,9 miliardy a 90 % z nich bude širokopásmových. Ericsson očekává, že v tomto období bude na světě 6,1 miliardy unikátních uživatelů.

Ve třetím čtvrtletí 2016 přibylo 84 milionů nových mobilních připojení, jejich celkový počet aktuálně dosahuje 7,5 miliardy a meziroční růst je na úrovni 3 %. Nejvíce připojení za Q3 2016 přibylo v Indii, Číně, Indonésii, Myanmaru a na Filipínách. Počet mobilních širokopásmových připojení meziročně vzrostl přibližně o 25 %, jen v Q3 2016 jich přibylo zhruba 190 milionů a spolu jich je aktuálně kolem 4,1 miliardy.

příloha_ovladnete_sva_data

Zvyšuje se i objem mobilního datového provozu, zejména díky růstu počtu smartphonů a pokračujícímu nárůstu průměrného objemu dat na jedno připojení, který je důsledkem sledování video obsahu přes smartphony. Ve třetím čtvrtletí 2016 vzrostl datový provoz mezičtvrtletně zhruba o 10 % a meziročně o 50 %.

 Další závěry listopadového Ericsson Mobility Reportu:

  • Video dominuje mobilnímu datovému provozu: Ericsson očekává nárůst ve sledování videí a s tím související růst mobilního datového provozu o zhruba 50 % ročně. V roce 2022 by sledování videí mělo odpovídat přibližně 75 % mobilního datového provozu. Druhou nejčastější aktivitou je používání sociálních sítí, které podle odhadů v příštích 6 let stoupne o 39 % ročně.
  •  Živé přenosy ovládly sociální média: Spotřebitelé stále častěji využívají ke komunikaci s přáteli, rodinnými příslušníky a fanoušky aplikace na živé vysílání a živé video přenosy. Přibližně každý pátý uživatel chytrého telefonu ve Spojených státech projevil zájem o živé vysílání, a počet zúčastněných uživatelů roste i na trzích s vysokým růstem jako Indie, Indonésie, Brazílie a Omán. 
  • V centru pozornosti je Internet věcí: Do roku 2022 dosáhne počet připojených zařízení zhruba 29 miliard, přičemž kolem 18 miliard z nich bude využívat Internet věcí (IoT). Součástí aktuální zprávy Ericsson Mobility Report je i hlubší analýza IoT a jeho transformačního potenciálu.

Byl pro vás článek přínosný?