Hlavní navigace

IDC: Stávající sítě zavádění cloudu a mobility nestačí

14. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © gluke - Fotolia.com
Cloud a mobilní zařízení jsou dvě klíčové změny, které promění korporátní sítě, podle analýz společnosti IDC.

Kombinace vysoce virtualizovaných prostředí v srdci korporátních sítí spolu s explozí mobilních zařízení obnažují omezení současných sítí a zdůrazňují potřebu zavádění dynamických a škálovatelných sítí budoucnosti – přinejmenším podle vystoupení expertů IDC na konfrenci Interop v Las Vegas.

V posledních letech se objevila řada faktorů, se kterými korporátní sítě nejsou příliš kompatibilní. Je to především nárůst počtu mobilních zařízení, v roce 2010 přes 45 procent pracovníků korporací k přístupu k pracovnímu prostředí používalo vlastní zařízení, dnes je to již přes dvě třetiny. Současně podle IDC není neobvyklé, aby jednotliví pracovníci měli tři až čtyři zařízení a kolem roku 2020 můžeme očekávat na 30 miliard zařízení připojených kabelem i bezdrátově.

Na množství přenášených dat se podílí především rostoucí podíl videoslužeb, jako jsou různé aplikace YouTube, a videokonferencí. Nástup velkých dat přináší potřeby je přenášet po sítí k analýze a dalšímu zpracování.

S příchodem cloudu narůstá očekávání společností, že sítě budou vždy dostupné, včetně výpočetních a úložných služeb. To je něco, co malé společnosti ve vlastních datacentrech jen obtížně dosahují. Podle analýz IDC tento rok bude 68 % všech investic do IT směřovat do tradičních vlastních instalací, ale v následujících letech tento podíl bude významně klesat. S rostoucím významem komunikace s datacentry výrobci směřují k podpoře nových ethernetových standardů o rychlostech 40 a 100 Gb/s.

To vše vede k tomu, že tradiční implementace síťových infrastruktur nejsou dostatečně flexibilní a přestávají vyhovovat. Nastupují softwarově definované sítě (SDN), které správcům umožňují redefinovat topologickou strukturu sítě bez nutnosti fyzického přístupu ke kabeláži a sítovým zařízením. První, kdo se vydali cestou implementace myšlenek SDN, byli samozřejmě provozovatelé cloudů a rozsáhlých webových aplikací, jako je Google, Facebook, Yahoo nebo Rackspace.

Různí výrobci volí u SDN odlišné přístupy. Někteří vytváření síťová zařízení SDN, jiní jdou cestou softwarového řešení, kde jsou síťě virtualizované přes centrální řadiče. Společnosti jako HP, Dell, IBM či Cisco a Oracle nabízejí integrovaná hardwarová a softwarová řešení SDN obsahující servery, úložiště, sítě i správu. VMware a Microsoft (ale i IBM, které se angažuje v zařízeních všech filozofií) vyvíjejí spíše komoditní a levný hardware, jehož veškeré síťové funkce jsou ovládané softwarovými systémy.

Byl pro vás článek přínosný?