Hlavní navigace

IDC: Češi utratí v roce 2018 za internet věcí miliardu dolarů

13. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © JackF
Podle nejnovějšího průzkumu International Data Corporation (IDC) se trh internetu věcí v České republice více než zdvojnásobí, když vzroste ze 480 milionů dolarů (11,7 miliardy korun) v roce 2014 na 1 miliardu dolarů (24,3 miliardy korun) v roce 2018.

Trh internetu věcí (IoT) poroste zejména proto, že poskytovatelé ICT i podniky začínají využívat jeho nových příležitostí.

Trh internetu věcí se skládá z mnoha různých případů využití, přičemž každý z nich je poháněn vlastní dynamikou růstu. Největším způsobem využití IoT v České republice bude monitorování nákladní dopravy, s výdaji ve výši 89 milionů dolarů (2,2 miliardy korun) v roce 2018. Mezi další nejvýznamnější způsoby využití IoT bude patřit provoz průmyslové výroby, správa výrobních prostředků a monitoring či zabezpečení domácností.

Zároveň mnoho dalších případů využití internetu věcí neustále vzniká a rozvíjí se. IDC předpovídá, že největší tempo růstu zaznamenají chytré spotřebiče, které budou do roku 2018 dosahovat složenou roční míru růstu (CAGR) 48 %. Mezi další nejrychleji rostoucí případy využití internetu věcí budou patřit tzv. „connected cars“, inteligentní budovy a digitální nabídky pro zákazníky v obchodech.

„Letos trh internetu věcí v České republice poroste dvouciferně a vytvoří širokou škálu velmi zajímavých příležitostí – nejen pro trh ICT, ale také napříč dalšími oborově specifickými technologickými sektory,“ řekl Milan Kálal, programový manažer IDC CEMA.

„Trh internetu věcí v České republice roste, podobně jako to vidíme napříč celým evropským regionem i po celém světě. Přináší důležité technologické inovace, umožňuje vývoj nových obchodních procesů a posouvá digitální transformaci dál, než bylo doposud možné,“ řekl John Gole, ředitel výzkumu IDC CEMA.

„IDC předpovídá, že trh internetu věcí dosáhne celosvětově v roce 2020 hodnoty 1,7 bilionu dolarů, což znamená, že internet věcí je nesporně enormní globální příležitostí. S tím jak organizace začínají připojovat hmotný majetek k digitální infrastruktuře, mohou sledovat a reagovat na vývoj rychleji, zvyšovat tak svou efektivitu a nacházet nové příležitosti rychlostí, která byla pro předchozí generaci zcela nepředstavitelná.“

příloha_ovladnete_sva_data

Průzkum IDC o internetu věcí poskytuje komplexní přehled o struktuře tohoto trhu. Je vodítkem pro dodavatele a podniky – pro jejich zorientování se v komplexním ekosystému, obklopujícím tento rostoucí trh. Dodavatelé i podniky mohou profitovat z pochopení základních technologických komponent, jenž mohou být zahrnuty do implementace internetu věcí.

Čtenáři by jej měli použít jako průvodce pochopením celkové struktury trhu internetu věcí a tím, jak IDC organizuje svoje úsilí o dimenzování trhu.

Byl pro vás článek přínosný?