Hlavní navigace

Jak bude vypadat datové centrum 2017: Co můžeme očekávat v oblasti nativních cloudových aplikací

6. 2. 2017

Sdílet

 Autor: ČRa
Naše společnost zahájila svoji první iniciativu zaměřenou na nativní cloudové aplikace v roce 2015. Od té doby zájem o tento rozvíjející se model vývoje aplikací roste. Rok 2016 byl bezpochyby rokem kontejneru, kdy významní hráči na trhu představili nové open-sourcové projekty. Příklon ke kontejnerizované, nativní cloudové infrastruktuře je nepopiratelný.

 

Co tedy můžeme očekávat v roce 2017? Nabízíme pět tipů, čeho se dočkáme.

1. Kubernetes předběhne konkurenci mezi plánovači kontejnerů

V roce 2016 se rozběhl závod mezi třemi konkurenty na poli plánovačů kontejnerů – Docker Swarm, Kubernetes a Mesos. Očekáváme, že v roce 2017 se vedení ujme Kubernetes. Již dnes v naší společnosti pozorujeme zvýšený zájem o Kubernetes mezi uživateli, dodavateli a open-sourcovou komunitou. Očekáváme, že v letošním roce se bude Kubernetes nadále vzdalovat konkurentům – bude přibývat uživatelů, produkčních nasazení a nových funkcí, které zvýší atraktivitu tohoto řešení pro ještě větší okruh zájemců.

 

2. Kontejnery budou větší měrou využívat virtualizační technologie

 

Dnešní kontejnery spoléhají na technologie, které jsou součástí linuxového jádra – včetně kontrolních skupin a jmenných prostorů – ke vzájemnému izolování kontejnerů na hostitelském stroji. Řada firem však již experimentuje s využitím zjednodušených operačních systémů a virtualizačních funkcí zabudovaných do moderních procesorů k transparentnímu spuštění malého virtuálního stroje pro každý kontejner zvlášť. Tento přístup může potenciálně posílit izolaci a bezpečnost kontejnerů bez zvyšování zátěže. Očekáváme, že v nadcházejícím roce o tomto konceptu ještě hodně uslyšíme.

 

3. Technologie pro trvání kontejnerů dozrají a dočkají se produkčního nasazení

Dosud byla většina kontejnerů „bezstavových“ – jinými slovy, data uvnitř kontejneru jsou zničena při ukončení jeho instance a potřebný stav aplikací je nutné uchovávat v externí databázi nebo jiném typu úložné služby. Způsobeno je to především nevyspělostí v současné době dostupných technologií pro trvání kontejnerů. Díky nástupu nových schopností jako Kubernetes PetSets, rozvíjejícím se technologiím jako PortWorx i našim vlastním snahám v tomto ohledu jako Docker Volume Driver pro vSphere se však brzy dočkáme vyšší vyspělosti trvání kontejnerů a prvních implementací stavových kontejnerů v produkčním prostředí.

 

4. Nabídka bezpečnostních řešení pro kontejnery raketově vzroste

Bezpečnost je pro většinu uživatelů kontejnerů jednou z nejvyšších priorit – opakovaně to potvrzují různé průzkumy. A je to tak správné, vždyť bezpečnostních problémů souvisejících s kontejnery je bezpočet. Obrazy kontejnerů mohou obsahovat staré verze knihoven se zranitelnou bezpečnostní. Linuxové kontejnery sdílí jádro a mají proto porézní hranice. A síťová bezpečnost kontejnerů je dosud v plenkách. Na konci tunelu však probleskuje světlo. Kontejnery jsou stále častěji nasazovány v produkčním prostředí a podniky hledají bezpečnostní řešení, která zajistí, aby jejich kriticky důležité aplikace a data nebyla vystavena zbytečným rizikům. Mnoho firem pracuje na odpovědích na tuto poptávku – včetně VMware se svým NSX – a v průběhu příštích 12 měsíců můžete očekávat řadu zajímavých nových řešení.

 

5. Pivotal Cloud Foundry získá zasloužené uznání

příloha_ovladnete_sva_data

V několika uplynulých letech na sebe kontejnerové technologie strhávaly hlavní pozornost. Open-sourcová nativní cloudová aplikační platforma Pivotal Cloud Foundry (PCF) mezitím potichu rozšiřovala základnu věrných vývojářů a provozovatelů zaměřených na nativní cloudová řešení. Výnosy firmy loni překonaly hranici 200 milionů dolarů, což dokládá strmý a nepřetržitý růst v různých odvětvích. Rámec Pivotal Spring Boot zaznamenává raketový vzestup. Počet jeho stažení přesáhl 2,5 milionu měsíčně, což podporuje zájem o PCF jako produkční běhové prostředí. Letos konečně PCF zazáří.

 Autor je CTO, Cloud Platform Business Unit, VMware

Byl pro vás článek přínosný?