Hlavní navigace

Konvertibilní PC mohou konkurovat tabletům

20. 12. 2013

Sdílet

 Autor: © Seyyahil - Fotolia.com
Prodej chytrých osobních zařízení utěšeně stoupá, avšak podíl osobních počítačů v nich neustále klesá. Může být záchranou změna pojetí PC?

Počet chytrých zařízení využívajících připojení k internetu SCD (Smart Connected Device – zahrnují osobní počítače, tablety a chytré telefony), prodaných v západní Evropě ve třetím čtvrtletí tohoto roku, výrazně vzrostl, a dosáhl tak celkové výše 55 milionů jednotek.

Meziročně tak jde podle analytiků IDC o navýšení přibližně o 12 %. Očekává se, že v letošním roce se prodá zhruba 230 milionů těchto systémů.

Také obrat prodejců v letošním roce stoupne – analytici předpokládají, že příjmy přesáhnou hranici 120 miliard dolarů, což je o 11 % více než v loňském roce.

SCD tak představují jeden z nejrychleji rostoucích segmentů IT – a motorem jeho vzestupu jsou právě tablety a chytré telefony.

Dynamika prodeje tabletů v západní Evropě dosáhla v letošním třetím čtvrtletí meziročně 38 %. Tomuto výsledku napomohlo mimo jiné také to, že řada významných výrobců představila své nové modely určené zejména pro letošní vánoční sezonu.

IDC tak předpokládá, že i čtvrté čtvrtletí bude pro dodavatele tabletů úspěšné, když se očekává velký zájem jak nově kupujících, tak těch, kteří si chtějí dosavadní přístroj obnovit modernějším modelem.

Naopak segment osobních počítačů zřejmě čekají další krušné chvilky. Analytici uvádějí, že ve třetím čtvrtletí poklesl prodej PC meziročně o téměř 13 % (vzali v úvahu všechny podoby PC jako desktopy, ultrabooky, notebooky apod.).

Určitou nadějí pro kategorii PC jsou ultratenké a konvertibilní modely, u nichž je zjevný určitý zájem jak spotřebitelů, tak podnikatelského segmentu. Lepším prodejům těchto systémů však podle IDC zabraňují jejich zatím stále vysoké ceny a také určitá vyčkávací taktika nakupujících.

Největší koláč z kategorie SCD ukrajují v kusovém vyjádření chytré telefony – jejich prodej dosáhl ve třetím čtvrtletí tohoto roku v západní Evropě výše okolo 35 milionů jednotek, což představuje přibližně 60% podíl. Meziročně se zvýšil počet prodaných smartphonů o zhruba 17 % a zásluhu na tom mají nejen inovované klíčové modely osvědčených výrobců, ale také ostrý konkurenční boj mezi mnoha dodavateli.

„Trh s SCD prochází velmi dynamickou fází, kdy se doslova zásadně mění způsob, kterým jak spotřebitelé, tak podniky využívají výpočetní zařízení a jakým způsobem je začleňují do svých IT strategií. Tato změna chování povede k dalším inovacím a otevře zcela nové příležitosti,“ tvrdí Chrystelle Labesqueová, manažerka výzkumu v IDC EMEA.

V celkovém pojetí vévodí trhu v západní Evropě Samsung, a to zejména kvůli své dominanci na poli chytrých telefonů. Jeho meziroční dynamika je zhruba 10 %. Druhý Apple stejně jako čtvrté HP svým způsobem stagnují – růst je jen okolo 4 %. Naopak padesátiprocentní vzestup prodejů je vidět u Sony a zdá se, že i v žebříčku pátá Nokia chytá druhý dech – meziročně prodala o 42,5 % více chytrých zařízení.

Vedoucí pozice Samsungu u smartphonů je zatím neotřesitelná, za ním následují Apple a Sony – zmínění tři dodavatelé přitom mají téměř tříčtvrtinový podíl na trhu. U tabletů si zákazníci kupují především systémy od firmy Apple, za nímž následují Samsung, Asus a Acer. A konečně u osobních počítačů si nejlépe vede Hewlett-Packard, jehož následují Lenovo, Dell, Acer a Apple.

Prodej chytrých zařízení v západní Evropě

příloha_ovladnete_sva_data

Podíl výrobců podle kusových dodávek, třetí čtvrtletí 2013

Samsung
32,7 %
Apple
18,0 %
Sony
7,5 %
HP
5,2 %
Nokia
3,7 %
ostatní
33,0 %

Zdroj:IDC EMEA, listopad 2013

Byl pro vás článek přínosný?