Hlavní navigace

Krize v Evropě sníží výdaje na podnikový software

25. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © auryndrikson - Fotolia.com
Analytické firmy snižují kvůli dluhové krizi prognózy vývoje trhu, naopak současně zveřejněné hospodářské výsledky IT firem jsou pozitivní.

Především v reakci na vývoj v Evropě snížil Gartner odhad letošního růst na trhu s podnikovými aplikacemi z 5 na 4,5 %. Forrester Research odhaduje, že pro Evropu jako celek budou letos výdaje na IT pravděpodobně v průměru stagnovat, ovšem s velkými rozdíly mezi jednotlivými zeměmi.

Co se týče aktuálně oznámených finančních výsledků: Oracle dosáhl ve fiskálním roce 2012 rekordních příjmů ve výši 37,1 miliardy dolarů. V posledním čtvrtletí byl zisk 3,5 miliardy dolarů, což znamená meziročně nárůst o 8 %. Vývoj zisku je přitom dle amerického Computerworldu důležitější než samotné tržby, protože obrat roste Oraclu i akvizicemi.

Red Hat oznámil čtvrtletí příjmy 315 milionů dolarů při zisku 38 milionů – oboje znamená opět solidní růst ve dvojciferných číslech. Red Hat je sice mnohem menší než Oracle, nicméně i jeho výsledky ukazují na ochotu firem investovat do podnikového softwaru (kromě samotného Linuxu dnes Red Hat má mnohem širší portfolio aplikací včetně middlewaru).

příloha_ovladnete_sva_data

Tržby Adobe pak meziročně vzrostly o 10 % na 1,12 miliardy dolarů. Čistý zisk však meziročně mírně pokles na 224 milionů dolarů a Adobe také snížila očekávané příjmy pro zbytek roku. Jako příčina je speciálně jmenována nižší poptávka v Evropě.

V reakci na oznámená čísla vzrostly akcie Oraclu, Red Hatu, ale i Microsoftu a s nimi i celý index počítačových firem v rámci Nasdaqu.

Byl pro vás článek přínosný?