Hlavní navigace

Kupci BlackBerry možná nebudou chtít smartphony

18. 9. 2013

Sdílet

 Autor: © Elizabeth Heichler - IDGNS
Společnost začala hledat potenciální kupce. Vysoce ceněna je bezpečná síť BlackBerry, operační systémem BlackBerry 10 a držené patenty, ale modely mobilů nikoho nelákají.

Firma BlackBerry v polovině srpna vytvořila speciální komisi, která bude pracovat na možném prodeji společnosti, joint venture, spojenectví či jiných formách transformace společnosti. Podle agentury Reuters se potenciální soukromí investoři zajímají především o operační systém BlackBerry 10 a některé patenty související s klávesnicemi. Chytré telefony, včetně posledních modelů Q10 a Z10, mají podle zpráv jen zanedbatelnou hodnotu.

BlackBerry odmítl informace komentovat a Fairfax Financial Holdings, který vlastní 10 procent akcií BlackBerry, na otázky neodpověděl, nicméně podle některých zdrojů právě Fairfax oslovil několik velkých kanadských investičních fondů ohledně privatizace BlackBerry.

Nezájem o hromadné skoupení všech veřejně obchodovaných akcií firmy BlackBerry, s hodnotou přibližně 5,4 miliardy dolarů, souvisí především s velmi agresivní konkurencí, která panuje na trhu s chytrými telefony. BlackBerry tu musí soutěžit proti produktům se systémy iOS, Android a Windows Phone, který nedávno BlackBerry vytlačil ze třetího místa, co se podílu na trhu týče.

Na konci roku 2013 by celosvětovému trhu měly podle analýzy firem Gartner a IDC dominovat telefony Android se 75procentním podílem, Apple si udrží 17 procent, Windows Phone 3,9 procent a BlackBerry pouhých 2,7 procenta.

Většinu technologických analytiků nezájem o celý BlackBerry nepřekvapil, i když pouhých pět týdnů od zahájení interních přípravných prací je ještě příliš brzo na závěry. Zařízení BlackBerry pro bezdrátovou práci s mailem v roce 1999 položilo základy pro budoucí mobilní revoluci, 7 let před premiérou prvního iPhonu. Ale podíl na trhu postupně klesal, v absolutní hodnotě klesl z 84 miliard v roce 2008 na pouhých 5 miliard v současnosti. Prodeje nových zařízení Q10 a Z10 nesplnily očekávání a na těchto faktech nic nezměnily.

Existují ale i pozitivnější názory. Podle Ezry Gottheila, analytika firmy Technology Business Research, má i vlastní hardwarová platforma svou hodnotu. BlackBerry se snažil oslovit koncové zákazníky, typicky zájemce o zařízení Apple či Android, ale hlavní devizou firmy byla vždy především větší bezpečnost dat a snadnější centrální správa.

Samotná síť služeb BlackBerry, včetně bezpečné sítě, může mít hodnotu až 4,5 miliard dolarů, všechny patenty, které firma drží, potom 3 miliardy. Spolu se 3 miliardami v hotovosti a v investicích se tak odhad celkové hodnoty BlackBerry vyšplhá až na 10,5 miliard, více než dvojnásobek hodnoty akcií.

příloha_ovladnete_sva_data

Samozřejmě, dnešní trh s mobilními zařízeními je dynamický a nestabilní a budoucnost je nejasná i jen rok dopředu. Pověsti bezpečné mobilní platformy například hodně ublížilo další nedávné odhalení z dlouhé řady, že agentura NSA pronikla ochranami BlackBerry již dávno. (Jakkoli to neznamená, že se zajištění dat na Androidu či iOS standardům BlackBerry třeba jen přibližovalo.)

 

Byl pro vás článek přínosný?