Hlavní navigace

Na jaké technologie se můžeme těšit příští rok?

2. 10. 2016

Sdílet

 Autor: © Google
Oblíbená konference Innovate! And Celebrate i letos představila nejnovější startupy, které povedou novou vlnu revolučních technologických trendů; kromě toho nabídla náhled pěti technologií, od kterých se v roce 2017 čeká mnohé.

V Kalifornském San José americká Asociace spotřební technologie (CTA) ve spolupráci se specializovanou mediální společností Tech.co vybrala 50 nejslibnějších startupů, hostovala přednášku o strojovém učení a umělé inteligenci a představila 5 trendů, na které bude vhodné upřít příští rok pozornost.

Z většiny nejde o nic, o čem by odborná veřejnost neslyšela; důležitější jsou očekávané pokroky v jednotlivých oblastech.

 

Digitální asistenti

Siri od Applu, Cortana od Microsoftu a Alexa od Amazonu. Oblast „digitálních pomocníků“ se překvapivě shoduje v tom, že asistentka bude pro uživatele příjemnější, než asistent. Pokračující vývoj strojového učení a procesu rozpoznávání přirozeného jazyka postupuje rychle, prozatím se však technologie stále nachází v počátcích. Uživatele digitální asistentky se sympatickým hlasem lákají, ale algoritmy a přesnost odpovědí na zadané otázky ještě rozhodně nejsou dokonalé.

Situace se zlepšuje a dle nedávných průzkumů provedených CTA se zvyšuje i spokojenost: z 800 oslovených uživatelů jich 72 % uvedlo, že asistentku využívají a 80 % z nich uvedlo, že jsou spokojeni s přesností odpovědí.

Největším přínosem této technologie je zkrátka usnadnění života uživatelům. Psaní a volání za jízdy, zapnutí světel v domě nebo i objednání jídla či taxíku – všechny tyto činnosti může digitální asistent snadno zjednodušit a zautomatizovat. A tím nejsou možnosti vyčerpány, rozvoj internetu věcí přinese stovky nových zařízení a s nimi i nepřeberné množství možností, jak by mohl být asistent užitečný.

Ryan Pamplin z MetaCommunications k tomu řekl: „budoucnost výpočetních technologií je méně pohlcující, vyžaduje méně naší pozornosti a uvolňuje ji pro důležitější úkony. Použití aplikace nebo psaní na klávesnici si žádá soustředění. Mluvení je však pro nás, lidi, přirozené. Ve chvíli, kdy se naši digitální asistenti díky umělé inteligenci ještě zlepší, se dotykové aplikace, klávesnice a možná i menší displeje stanou věcí minulosti.“

 

Rozšířená realita

Ačkoli prozatím má cestu rozšířené a virtuální reality vést především zábavní průmysl v čele s hrami a VR headsety, skutečný potenciál technologie leží ve faktu, že jde o další logický postup výpočetní techniky.

„Svět prožíváme ve 3D, ale až doteď bylo naše využívání počítačů limitováno do dvou dimenzí, obsažených v ploché obrazovce. S technologií rozšířené reality se přeneseme do třídimenzionálního prostředí, což je způsob, jakým náš mozek chápe a učí se,“ popsal Pamplin.

Perfektním příkladem potenciálu rozšířené reality je dle něj odhodlání čínské vlády implementovat na RR založený školní studijní plán. „Jeden čínský úředník mi řekl ‘máme v Číně více studentů, než vy lidí ve Spojených státech.‘ Vzdělávání může být skutečně revoluční RR aplikace, na které vyroste celá generace dětí.“

„Zamyslete se nad tím,“ pokračuje. „Student medicíny se naučí látku mnohem lépe pozorováním lidského těla ve virtuálním 3D.“

Do RR a VR bohatě investují giganti průmyslu v čele s Applem, Facebookem, Googlem a Microsoftem; zdá se, že 3D revoluce je tak blíž, než kdy dřív.

 

Samoříditelná vozidla

Automobilový průmysl se nyní nachází těsně nad velkou revolucí – otázkou je pouze kdy, nikoli zda, se situace přelomí. Autopilot Tesla Motors a samoříditelné systémy dalších společností dláždí cestu době, kdy si do auta sedneme a to nás pak odveze, kam budeme chtít. Zatím je však nutné vychytat všechny mouchy a učinit systém opravdu bezpečným a pokud možno co nejvíce bezchybným.

Vozidel bez řidiče se brzy objeví spousta, a o dost dříve, než se původně předpokládalo. Masové rozšíření plně samoříditelných automobilů výrobci čekají již v roce 2020. Průmysl si od toho slibuje především výrazné snižení (a doufá až v téměř naprostou eliminaci) smrtelných dopravních nehod.

Pokud máte dvanáctileté nebo mladší dítě, je šance, že už se nebude muset učit řídit. Nebude třeba – vlastní řízení se stane zastaralým principem.

 

Zdravotnická informatika

Existuje obecná shoda v tom, že digitální revoluce ve zdravotnictví už přišla. Je nyní na křižovatce, kdy se sami pacienti rozhodují, zda chtějí mít v rukou větší kontrolu svých zdravotních a osobních záznamů.

Biometrika, implantace technologií a další novinky slibují další velké změny ve zdravotnictví. Vzdálené monitorování zdraví a senzory umožněné technologie tuto proměnu dále pohánějí.

Proč by rodič vozil dítě k dětskému lékaři a musel jej vystavovat sezení v čekárně s nemocnými dětmi, a to ani nemluvme o ceně převozu a návštěvy, když by mohl dítě „nasnímat“, přenést biometrická data lékaři a obratem dostat zpět diagnózu a recept na léky? Právě takové jednoduché, přesto velké změny v běžném životě jsou to, na co cílí digitální technologie.

 

Sportovní technologie

CTA definuje sportovce jako kohokoli, kdo nějaký sport vykonává. Rekreačně, profesionálně, nebo pouze pro zdravotní účely. V současné době již technologie pro monitoring během sportů existují, ale ty spíše jen naznačují budoucí možnosti.

Biometrická měření tu opět budou hrát prim. „Chytré oblečení“ z materiálů budoucnosti umožní monitorovat nejen výkonností statistiky typu rychlost a vzdálenost, ale také věci jako nebezpečí úrazu, hydratace nebo úroveň vyčerpání. Mnoho světově úspěšných atletů již nyní své tréninkové metody mění díky biometrii. Sportovci v NHL využívají pro své tréninky VR headsety.

příloha_ovladnete_sva_data

Technologie jako 4K Ultra HD a virtuální realita zase umožní větší požitek z druhé strany. Diváci si budou moci vychutnat sport tak, jako ještě nikdy předtím.

Zdá se, že žijeme skutečně ve zlaté době informačních technologií, kdy nás snad každý rok potkává alespoň jedna nová, revoluční novinka.

Byl pro vás článek přínosný?