Hlavní navigace

Názor: Intel přechází ke spotřební elektronice

Sdílet

 Autor: © IDG - PC World USA
Intel už v minulosti naznačil, že pro něj přestávají být osobní počítače s operačním systémem Windows hlavní náplní práce a na výstavě CES 2014 ukázal, že na trhu s elektronikou a především technologiemi na tělo rozhodně nechce zůstat stranou.

Intel EdisonNa letošní výstavě CES v americkém Las Vegas, kde společnosti zákazníkům prozrazují své plány do budoucna a ukazují nové prototypy výrobků zítřka, představila společnost Intel spoustu novinek ve svém výrobním programu. Například novou generaci procesoru Quark v miniaturním počítači s názvem Edison a celou řadu zajímavých technologií (často na tělo) – včetně počítačů, ve kterých je možné používat nejen systém Windows, ale také Android, nebo ovládání tabletů pomocí gest.

O tom, že by Intel mohl představit počítač, ve kterém lze spustit Android stejně dobře jako Windows, se spekulovalo už v minulosti, v pondělí tuto novinku s názvem PC Plus společnost představila oficiálně, ač podrobnosti nesdělila. Přepínání mezi systémy by mělo fungovat podobně jako na notebooku Transformer Book Duet. Jaký a jestli vůbec nějaký dopad to bude mít na Windows a jeho vývojáře, se teprve uvidí, stejně jako to, s jakým úspěchem se tato vlastnost setká. Ohlasy jsou zatím velmi vlažné. Android přece jen není ve stavu, kdy by byl použitelný jako operační systém počítačů.

Intel se při svém vystoupení nejvíce soustředil na představení malých technologií na tělo. Třeba přístroje pro běžce, podnikatele, ale i rodiče, mezi které patří například chytré hodinky, nebo sluchátko s prozatímním názvem Jarvis, které by mohlo sloužit jako osobní asistent.

V ukázce šéf Intelu Brian Krzanich předvedl synchronizaci sluchátka s e-mailem, kalendářem a kontakty a také demonstroval, že zařízení dovede upozornit na to, když uživatel plánuje schůzku v čase, kdy už má naplánovanou jinou událost. V případě potřeby umí Jarvis původní událost zrušit nebo nastavit na nový čas a kontaktům, se kterými byla událost naplánována, odeslat upozornění, že se uživatel domluvené akce nezúčastní. Sluchátko se nabíjí z audio portu mobilního telefonu.

Krzanich dále představil chytré hodinky, které už dnes nejsou kdovíjak žhavou novinkou. Ty od Intelu však budou fungovat bez nutnosti tetheringu a dokonce budou mít i šikovnou funkci geofencing, kterou využijí především rodiče. Pokud jejich dítko s těmito hodinkami zabloudí, kam nemá, na telefon jim přijde oznámení. „Nic takového na trhu zatím není,“ komentoval tuto funkci Krzanich.

Možná nejdůležitější novinkou je miniaturní počítač Edison velikosti paměťové karty SD, jehož procesor Quark používá 22nanometrový proces. Počítač používá operační systém Linux a obsahuje podporu připojení Wi-Fi a zpracování jazyka programy Wolfram Alpha a Mathematica.

Intel také vyhlásil soutěž o nejlepší design technologií na tělo s cenami pro vítěze v hodnotě 1,3 milionu dolarů. Hlavní cena bude půl milionu a vítězové budou kontaktováni společností, aby svůj nápad mohli realizovat.

Ani na herním trhu není Intel pozadu, hráčům udělal radost herní konzolí Steam Machine PC. Ta využívá upravený systém Linux a umožňuje hraní her určených právě pro tento systém.


Markéta Gajdošová

příloha_ovladnete_sva_data

Markéta Gajdošová

Autorka se zajímá o teorii IT i všech příbuzných oborů. Zaměřuje se na nejnovější technologie a snaží se je také využívat.

Byl pro vás článek přínosný?