Hlavní navigace

Názor: Internet věcí, duchové a kyberzločin

Sdílet

 Autor: © REIMUSS - Fotolia.com
Nejen chytré doplňky jsou žhavým tématem posledních měsíců, úspěšně jim konkurují chytré domácnosti a takzvaný internet věcí, který naše životy brzy ovládne a my už nebudeme muset myslet vůbec na nic.

Dochází vajíčka? Žádný problém, lednička je objedná. Pořád doma umírají kytky, protože je zapomínáme zalévat? To už také nebude problém, protože se nám díky chytrému květináči připomenou e-mailem. Internet věcí toho zkrátka spoustu usnadní a udělá radost mnohým: hospodyňkám, starým mládencům, kyberzločincům...

Podle společnosti Gartner bude do roku 2020 k internetu připojeno 26 miliard věcí (a tento počet nezahrnuje chytré telefony, tablety a počítače) – od ledniček, přes televize, květináče až k automobilům, a snad nikdo nepochybuje o tom, že nám tyto chytré věci podstatně zjednoduší naše každodenní fungování, ovšem kromě toho, že něco podobného bude přímo lahůdkou pro kyberzločince a jiné zákeřné existence všeho druhu, experti také varují před takzvanými duchy internetu, kteří budou zpomalovat naše připojení a navíc těm zákeřným existencím otevřou dveře do našich domovů.

Už dnes provoz různých „nemrtvých“ zařízení ovlivňuje rychlost internetu. Přibližně 20 – 40 % místa, které je v současnosti dostupné pro přenos dat, je využíváno zbytečnými, ale stále aktivními spojeními, a to i na dobře spravovaných sítích, říká Gunter Ollman. „Není to nikterak zákeřné, je to prostě jen plýtváním místem. A pokud k tomu přidáme všechny tyto nové technologie, tak jakékoliv špatné nastavení bude internetové připojení velmi zpomalovat.“

Tato nemrtvá zařízení by však mohla způsobit i větší problémy než jen o něco pomalejší internet. Útočníci by je totiž mohli přivést zpátky k životu a zneužít je pro svůj zisk či potěšení. To se týká hlavně takových věcí, které už nadále nejsou výrobcem podporované, protože většina z věcí připojených k internetu je ovládaných přes webové rozhraní. Takže pokud například výrobce přestane platit za doménu, může si ji jednoduše koupit kdejaký kyberzločinec a nad zapomenutými zařízeními převzít kontrolu a potenciálně tak způsobit nezanedbatelné škody.

„Co by mohl útočník provést, kdyby se mu podařilo upravit nebo nahradit software na takovém zařízení? Vlastně cokoliv od nevinných vtipů v podobě legračních fotografií na ledničce, k vydělávání na reklamách, jež vloží do vaší televize. Také může odposlouchávat vaši domácí síť nebo způsobit hmotné škody přetížením elektroniky nebo přepálením motoru. U automobilů, lékařských zařízení, v hromadné dopravě a dalších kritických systémů by poškození mohlo být mnohem vážnější,“ uvádí příklady možných škod Beau Woods, zakládající člen hnutí I Am The Cavalry, které se soustředí na ochranu veřejnosti před digitálními útoky.

Jediným řešením, které se nabízí, je pravidelná kontrola toho, zda jsou připojená a možná trochu zapomenutá zařízení stále podporována. Ale možná jde jen o trochu zbytečnou paniku. O tom, že se najdou takoví, kteří každou chybičku využijí ve svůj prospěch, už víme dávno. A kdybychom se kvůli tomu měli bránit pokroku, nemohli bychom používat ani oheň.


Markéta Gajdošová

příloha_ovladnete_sva_data

Markéta Gajdošová

Autorka se zajímá o teorii IT i všech příbuzných oborů. Zaměřuje se na nejnovější technologie a snaží se je také využívat.

Byl pro vás článek přínosný?