Hlavní navigace

Názor: Konec anonymity v internetu není dobrá zpráva

30. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Ropix - Fotolia.com
Anonymita v internetu je stále omílaným pojmem, přesto že nic takového v podstatě vlastně neexistuje. Avšak i ta zdánlivá anonymita, tedy možnost vyjádřit své názory nikoliv pod vlastním jménem, ale pod libovolnou přezdívkou, je pro svobodu projevu podstatná a její plíživé ničení, o které se dnes téměř každý pokouší, nic dobrého nepřinese.

Na toto téma nedávno psal magazín New Scientist, podle kterého by konec anonymity znamenal pokles sprostých osobních útoků a celkové zvýšení úrovně internetových diskuzí. Vlna povinných registrací diskutujících už ostatně proběhla i českými populárními online médii. S tímto názorem však musím nesouhlasit.

Anonymita, alespoň ta zdánlivá, je nezbytná. První s plíživou módou vlastních jmen přišel Facebook. A přijde snad někomu, že by byly diskuze na něm nějaké zvláštní úrovně? Nemyslím si, ani tam se lidé, s vlastním jménem a fotografií, výhrůžkám, urážkám ani verbálnímu násilí nevyhýbají a to ani nemluvím o takzvaných trollech, jejichž jediným cílem je prvoplánové pohoršování ostatních.

Čeho by se tedy zrušením anonymity dosáhlo? No, v první řadě by poskytovatelé internetových služeb pravděpodobně zaznamenali prudký nárůst nových uživatelů. Snížilo by to však počet provokatérů? Nemyslím si, ti si vždy dokáží vytvořit novou identitu, případně se o názor ostatních na jejich osobu ani v tom nejmenším nezajímají; je jim jedno, zda budou urážet pod přezdívkou či vlastním jménem.

Anonymita v internetu možná neexistuje, ale i tak přezdívky pomáhají mnoha lidem; ať už těm, kteří žijí v nesvobodných zemích, kde by je mohlo veřejné vyjádření názoru pod vlastním jménem stát svobodu nebo život, nebo těm s různými osobními problémy, se kterým se chtějí anonymně svěřit, nebo prostě takovým, kteří nechtějí své pohlaví či národnost roztrubovat do světa.

Ač je to oblíbeným názorem, za přezdívkami se neschovávají pouze provokatéři a sociopaté, ale prostě obyčejní lidé, vážící si svého soukromí. Zastánci oblíbeného rčení „kdo nemá co skrývat, nemusí se bát“, se mnou mohou nesouhlasit. V tom případě by se však měli zamyslet, jestli opravdu chtějí sdílet všechno s každým. Měli by si vzpomenout na všechny své rozhovory a dobře zvážit, zda by jim opravdu ani trochu nevadilo, že by vše, co kdy řekli, mohl vyhledat úplně každý.

Jak tedy zvýšit úroveň v internetových diskuzích, když ne odstraněním anonymity? Jednou možností je jejich zrušení, k čemuž přistoupil například web Popular Science právě z důvodu osobních útoků. Možná by však stačilo diskuze důsledně moderovat.

Pokud lidem vezmeme anonymitu, vezmeme jim tím také právo svobodného projevu, ale ti, kteří ostatní bezhlavě uráží, bez nejmenších pochybností zůstanou.

Přesto už se však trend odstraňování anonymity asi jen tak nezastaví, ač se dá nalézt spoustu příkladů toho, že tato cesta ke zvýšení kultury nevede (Novinky.cz, Facebook). Diskuze využívají přihlašování přes sociální sítě, někteří chtějí po uživatelích dokonce jejich adresu či telefonní čísla. Pokud budou poskytovatelé služeb ve vyžadování osobních údajů stále důraznější, na (zdánlivě) anonymní internet s jeho klady a zápory budeme brzy jen vzpomínat a budeme si muset dávat důkladný pozor na to, co kam píšeme.


Markéta Gajdošová

příloha_ovladnete_sva_data

Markéta Gajdošová

Autorka se zajímá o teorii IT i všech příbuzných oborů. Zaměřuje se na nejnovější technologie a snaží se je také využívat.

Byl pro vás článek přínosný?