Hlavní navigace

Notebooky: Odklopný design versus dotyková revoluce

20. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Pavel Losevsky - Fotolia.com
Notebooky v podobě, jak ji známe, jsou právě uprostřed své krize identity. Po letech solidního růstu bez jakýchkoliv zásadních změn -- kromě rychlého a nešťastného flirtování s netbooky – je význam počítačů s odklopným displejem ohrožen smartphony a tablety.

Mobilní zařízení s dotykovou obrazovkou sice neeliminovaly počítače s touchpady a klávesnicemi, ale způsobily, že lidé významně přehodnocují potřebu mít doma další notebook. V reakci na to výrobci počítačů uvádějí přenosná PC do éry doteků s pomocí operačního systému Windows 8, u něhož se výrazně přepracovalo uživatelské rozhraní.

V příštích několika letech lze ale očekávat různé problémy. Výrobci počítačů se sice v současnosti snaží udržet nadšení pro notebooky představením nových hybridních konstrukcí, jako jsou otočné dotykové obrazovky a odnímatelné displeje, ale co se stane potom? Za pět let, až odezní toto přechodné období, jak bude vypadat původní odklopná konstrukce?

Novináři z IDG hovořili s výrobci čipů, počítačů a s analytiky, aby se dozvěděli více o tom, co nabídnou notebooky v horizontu příštích zhruba pěti let.

Vylepšení hybridní konstrukce
Výrobci počítačů připravují první varianty hybridů notebook/tablet s operačním systémem Windows 8 a ochotně připouštějí, že se jejich koncepce teprve vyvíjí.

V dalším průběhu budou muset odstranit hardwarové kompromisy poněkud nemotorné konverze z otevíracího provedení na tablet (a zpět), jako jsou ne úplně praktické krouticí pohyby či nutnost použít obě ruce při odpojování displeje od klávesnice.

„Ekosystém notebooků zatím vhodná hybridní řešení nezahrnuje,“ říká Kevin Lensing, manažer notebookové divize v AMD. „Jsou sice zajímavá, ale postrádají eleganci.“ Lensing doplňuje, že u výrobců počítačů už viděl některé z příští generace hybridů notebook/tablet a jejich konverzní mechanismy prý již vypadají lépe, než tomu bylo u první vlny produktů tohoto typu. Některé dokonce po zadokování tabletu do klávesnice s touchpadem zvýší svůj výpočetní výkon. Lensing očekává, že dokování bude časem snadnější a bude zvyšovat výkon, rozšiřovat úložiště a prodlužovat výdrž na baterie. „Jsme na začátku éry nové mechanické konstrukce přenosných PC a myslím, že nastane několik iterací, než získáme robustnost odpovídající současným notebookům,“ dodává Lensing.

Mark VandenBrink, hlavní technologický ředitel divize PC ve společnosti HP, souhlasí, že se v příštích pěti letech vývoj hardwaru zaměří na zvýšení praktičnosti provedení hybridních konstrukcí notebook/tablet. Pro HP je tato kategorie produktů už relativně známým územím – své přístroje TouchSmart vyráběla už před příchodem systému Windows 8. „Je to snadné udělat, ale udělat to dobře je opravdu velmi těžké,“ připomíná VandenBrink.

Přestože konvertibilní konstrukce je na začátku svého dlouhého procesu vývoje, je zde stále prostor pro významnou změnu. Pat Moorhead, analytik a konzultant specializující se na budoucí scénáře IT, je přesvědčen, že koncept modulárních počítačů se případně může vydat „bezdrátovým“ směrem.

Chytré telefony by jednoho dne mohly poskytovat veškeré potřebné úložné místo i výpočetní výkon a notebooky by se mohly stát jen hloupým rozhraním – takovou skořápkou.


Moorhead tvrdí, že softwarové překážky, které to znemožňovaly, jsou postupně odstraňovány pomocí operačních systémů, jako jsou Android a iOS, jež jsou navrženy pro práci s různými typy zobrazení. Domnívá se, že během pěti let by mohlo dojít také k odstranění bariér v oblasti bezdrátových technologií. Aliance WiGig se snaží prosadit využívání spektra kolem 60 GHz, kde by bylo možné podporovat rychlé připojení zobrazovacích jednotek a dokovací stanice. Podle Moorheada ale bude problém přimět výrobce zařízení, aby se shodli na standardu pro bezdrátovou komunikaci mezi samotnými řešeními. Je však optimistický. „S rozšířením velmi levných velkých displejů bude v civilizovaném světě těžké najít místo, kde byste se k nějakému zobrazovači nemohli připojit,“ prohlašuje Moorhead.

Budoucnost odklopné konstrukce
Mnoho odborníků je přesvědčeno, že v příštích pěti letech budou trhu s notebooky dominovat hybridní zařízení. To však neznamená, že notebooky tradiční podoby z trhu zmizí. Uživatelé mohou stále chtít vlastnit přenosný počítač s velkou obrazovkou, a přestože se dotykové ovládání stane u počítačů standardem, konvertibilní řešení nemusí být v případě větších strojů dobrou volbou.

Kolem roku 2018 uvidí uživatelé „rozvětvení zařízení“ tvrdí Lensing z AMD. Když budou uživatelé potřebovat vyšší výkon, než mohou nabídnout tablety a hybridní stroje, použijí notebooky, ale i tato řešení budou štíhlejší a vydrží déle pracovat na akumulátory. Očekává, že z trhu zmizí notebooky tlustší než 2,5 cm s výjimkou špičkových herních stanic a pracovních stanic pro konstruktéry. „Stejně jako lidé říkali, že zmizí desktopy, což se dosud nestalo, ani tradiční podoba notebooků nezmizí,“ tvrdí Lensing. „Průměrný počítač nošený uživatelem pro základní každodenní použití bude pravděpodobně mnohem tenčí a potenciálně to bude jedno ze zařízení ´bez kompromisů´.“

Mark Aevermann z Nvidie zdůrazňuje, že je v pořádku, že trhu nebude v příštích pěti letech zcela dominovat nějaké jedno konkrétní provedení přenosného počítače. Přestože je Aevermann přesvědčen, že levné tablety a hybridy způsobí průmyslový převrat, stále vidí dostatek prostoru i pro mnoho dalších zařízení včetně špičkových notebooků. Nemyslím si, že je představa jednoho řešení pro všechny účely minulostí, ale budoucnost podle mne spočívá ve volbě spotřebitelů.“

To, jak notebooky procházejí svou krizí identity, je uklidňující – některé věci se změní, ale jiné zůstanou vždy stejné.

Byl pro vás článek přínosný?