Hlavní navigace

Ochrana datových center před klimatickými změnami

3. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Gabriele Rohde - Fotolia.com
S tím, jak vědci čím dál více varují před klimatickými změnami, si lidé z IT musejí položit otázku: jak dobře zajistit chod datových center tak, aby zvládly velké bouře, záplavy a možné ekologické katastrofy?

Podle některých expertů je třeba jednoduše lépe zabezpečit existující datová centra, podle jiných je třeba stavět je na vyvýšených místech a podle třetí skupiny je nutné řídit se oběma radami. Na jedné věci se však shodnou všichni – jen málo organizací přemýšlí dostatečně do budoucna. Například odpovědí většiny odborníků IT na bouři Sandy, jež způsobila obrovské škody na východním pobřeží Spojených států, bylo pouze „lepší opevnění existujících center,“ říká Peter Sacco, zakladatel společnosti PTS Data Center Solutions.

Mnohé firmy v Evropě i Americe si myslí, že superbouře jsou pouhým výstřelkem přírody, který se již v budoucnu nebude opakovat. „Ty oblasti, jež byly dříve vnímány jako bezpečné, již bezpečné být nemusejí,“ říká Rakesh Kumar ze společnosti Gartner, jenž se specializuje na datová centra a problémy s infrastrukturou. Hlavním problémem v Evropě jsou podle Kumara mrazivé teploty a záplavy u pobřeží. V Asii jsou viditelnou hrozbou cunami. „Do té doby, než pocítíme velký výpadek, si většina klientů nebude uvědomovat rizika s nimi spojená,“ dodává Kumar. Ani nyní, více než šest měsíců po Sandy, si většina společností na východním pobřeží USA neuvědomuje možná rizika spojená s vhodným umístěním a zabezpečením datových center.

„Staví datová centra stále ve stejných oblastech a vůbec nepomýšlí na stěhování,“ shrnuje Neil Sheehan ze společnosti Sheehan Partners. „Někteří naši klienti přemýšlejí o expanzi v New Yersey přímo u pobřeží, které bylo zaplaveno,“ dodává Sheehan s tím, že z historických dat přitom experti mohou poměrně přesně určit, jaká by měla být výška přízemí, tak, aby při případných záplavách bylo postiženo pouze parkoviště, a ne datové centrum. Některé společnosti problém řeší tak, že kritickou infrastrukturu přesouvají do vyšších pater, v nichž byly dříve umístěny kanceláře. Organizace také čím dál více spoléhají na cloudové služby. „Vím o velkých domech, které museli jejich majitelé kompletně předělat, namísto kanceláří jsou nyní místnosti se servery,“ říká Chriss Kimm ze společnosti Verizon Enterprise Solutions.

Pravdou je, že dopad klimatických změn a bouří typu Katrina či Sandy je těžké odhadnout. Ani klimatologové nemohou spolehlivě předpovědět jejich četnost. Na východním pobřeží USA v městech jako New York, New Yersey, Washington nebo Boston se však dají záplavy čím dál více očekávat. U některých větších organizací je však viditelný posun v jejich myšlení. „Určitě vidíme, že se firmy dívají po alternativních lokacích pro svá datová centra,“ říká Kumar. „Zákazníci mají čím dál více zájem o prostory na Severovýchodě. Na druhou stranu centrum Manhattanu bude i nadále oblíbené, jelikož jde o informační uzel Spojených států.“ A problémům se v budoucnu nevyhnou ani společnosti v Evropě, které musejí klimatické změny také brát vážněji. „V Anglii a Německu v zimě přituhuje, selhávají komponenty, které zamrzají, a je potřeba, aby se na to společnosti připravily,“ uzavírá Kumar.

Byl pro vás článek přínosný?